Kakukktojás lett az AMD Radeon R5 230

Az AMD bejelentette, hogy a Radeon termékcsalád egy R5 230 jelzésű modellel bővül, mely az új generációs sorozat kakukktojása lesz. Elsődlegesen azért, mert a Caicos kódnevű GPU található rajta, ami nem GCN, hanem a régebbi TeraScale 2 architektúrát használja, így abszolút nem tekinthető új technikának. Ettől függetlenül a 40 nm-es gyártástechnológiával készülő grafikus processzor támogatja a DirectX 11-et, az OpenGL 4.3-at, az OpenCL 1.2-et, az OpenGL ES 2.0-t valamint a DirectCompute 5.0-s API-t, amivel a C++ AMP felülethez is megfelelő.

A Caicos persze nem változott, így továbbra is összesen 370 millió tranzisztorból áll, ami egészen apró, 67 mm²-es chipet eredményez. A GPU-ban két darab 80 utas shader tömb fért el, melyekhez egy-egy textúrázó blokk kapcsolódik. Ez 160 shader processzort és 8 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát eredményez. A lapka mindössze egy ROP blokkot tartalmaz, ami 4 blending és 16 Z mintavételező egységgel rendelkezik. A memóriavezérlő a belépőszintű megoldásokhoz hasonlóan 64 bites lesz, emellett DDR3 szabványra épülő memórialapkákat alkalmazhatnak a kártyán a partnerek.

A Caicos logikai felépítése
A Caicos logikai felépítése [+]

A Radeon R5 230 referenciamodellje 625 MHz-es magórajelen üzemel, ami elméleti síkon 200 GFLOPS-os számítási teljesítményt jelent. A DDR3-as memórialapkák effektív 1066 MHz-en ketyeghetnek, az összkapacitásuk pedig 1 vagy 2 GB lehet. A kártya maximális TDP fogyasztása 19 watt, ám terhelés nélkül 6 wattal is beéri a rendszer.

Az x16-os PCI Express 2.0-s portba helyezhető Radeon R5 230 nem sok területre ajánlható. Többek között apró PC-kbe már nem, mivel az AM1 platform Athlon és Sempron SoC APU-jainak IGP-i gyorsabbak nála, és jobb multimédiás képességeket kínálnak, illetve a GCN architektúrának hála a tudásuk is nagyobb. Otthonra tehát ez a termék tulajdonképpen értékelhetetlen, és semmi olyan nem kínál, amihez olcsóbban ne lehetne hozzájutni integrált grafikus vezérlővel.

Az egyetlen terület ahova a reálisan hasznosítható az a munkaállomások piaca, amikor a gépbe tulajdonképpen csak erős, sokmagos processzorra van szükség. Az efféle platformokhoz készült alaplapok nem tartalmaznak IGP-t, így kell vásárolni egy nagyon olcsó VGA-t, ami megjeleníti a szükséges képet, akár három kijelzőn keresztül az Eyefinity segítségével, amennyiben az adott grafikus kártya rendelkezik DisplayPort kimenettel. Ez 50 dollárt megérhet, főleg a rendkívül alacsony fogyasztás mellett. Más területen az AMD Radeon R5 230-nak nincs helye, de ha úgy vesszük, akkor a célpiacot a termék a régi Radeon HD 6450-es nevén is ki tudná még szolgálni, addig amíg van rá igény, így a névváltás igazából értelmetlen volt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés