Hirdetés

Hivatalosan is elérhetővé vált az asztali Radeon Pro termékcsalád

A munkaállomásokat megcélzó VGA-kat az AMD még júliusban mutatta be, de most a korábban eltitkolt részletekről is lehullott a lepel.

Az AMD még a nyár közepén jelentette be, hogy a FirePro termékcsaládot a Radeon Pro váltja a professzionális piacon belül. Az új sorozatnak a mobil verziói már megjelentek az előző hónap legvégén, hiszen konkrétan ezek a termékek képzik a 15 hüvelykes MacBook Pro alapját.

Az AMD persze korábban az összes adatot nem hozta nyilvánosságra, de erre csak máig kellett várni, így a Polaris termékcsaládba tartozó asztali Radeonok pontos paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD asztali Radeon PRO WX sorozat (GCN architektúrával)
Típus WX4100 WX5100 WX7100
GPU kódneve Polaris 11 Polaris 10 Polaris 10
Architektúra
GCN4 GCN4 GCN4
Powertune órajel
1170 MHz 1088 MHz 1243 MHz
Shader részelemek száma 1024 1792 2304
Textúrázó csatornák száma 64 112 144
Blending egységek száma 16 32 32
Memória típusa GDDR5 GDDR5 GDDR5
Effektív memória-órajel 7 GHz 6,6 GHz 8 GHz
Memóriabusz 128 bit 256 bit 256 bit
VRAM kapacitása 4 GB 8 GB 8 GB
TBP keret
50 watt 75 watt 130 watt
DisplayPort 1.4 HDR kimenetek száma 4 darab (mini) 4 darab 4 darab
5K-s 60 Hz-es kijelző támogatása
maximum 1 darab
maximum 2 darab
maximum 2 darab
10 bites színmélység támogatása van van van
Külső tápcsatlakozó
nincs
nincs 6 tűs PCI Express
AMD CrossFire Pro támogatás
van van van
AMD FreeSync támogatás
van van van
Listaár
399 dollár
499 dollár
799 dollár

A táblázatban szereplő, egyslotos hűtővel szerelt termékek mindegyike pontosan céloz egy bizonyos szegmenst. A Radeon Pro WX4100 például félmagas kialakítású, ráadásul az iparág leggyorsabb ilyen típusú VGA-ja. A Radeon Pro WX5100 már normál magasságú, viszont a leggyorsabb professzionális megoldásnak számít az extra tápcsatlakozót nem igénylő modellek között. Végül a Radeon Pro WX7100 a leggyorsabb professzionális grafikus kártya az extra bővítőhelyet el nem foglaló hűtővel felszerelt modellek között, ráadásul ez a modell alkalmas a virtuális valóságra is. Sőt, VR Ready Creator hitelesítéssel rendelkezik, amire eddig csak a Radeon Pro Duo volt alkalmas, de ez elég drágának mondható megoldás, így az AMD biztosít a piacnak egy olcsóbb, gyengébb teljesítményű, de ugyanolyan terméktámogatásban részesülő professzionális VGA-t is.


[+]

A célzott területek a fentiek alapján egyértelműek. A Radeon Pro WX4100 tulajdonképpen a kisméretű munkaállomásokat célozza meg, a közvetlen versenytársa pedig az NVIDIA Quadro K1200 lesz, ami egy nagyon hasonló kiépítésű modell. Utóbbi VGA azonban elég régi alapra épül, így nem meglepő, hogy a mértékadó SPECviewperf tesztekben a Radeon Pro WX4100 36-97%-kal gyorsabb nála. A Radeon Pro WX5100 az NVIDIA Quadro M2000 ellen indul harcba, és a Siemens NX szoftvercsomagban akár 41%-kal jobb eredményt is képes produkálni. A Radeon Pro WX7100 közvetlen ellenfele az NVIDIA Quadro M4000 lesz, aminél a SolidWorks 2015 csomagon belül 45%-kal gyorsabb is lehet.

Fontos változás még, hogy a Radeon Pro VGA-khoz már a Radeon Pro Software tartozik. Ennek az első verziója már megjelent október 27-én, és ez le is tölthető az AMD weboldaláról. Maga a szoftver egyébként jó a korábban kiadott FirePro termékekhez is, így tulajdonképpen mostantól ez lesz a hivatalos meghajtó. A Radeon Pro szoftver fejlesztését azonban az iparági visszajelzéseknek megfelelően végzi majd a cég. Többek között fix frissítési ütemtervet követnek majd, így a nagyobb cégeknek könnyebb lesz előre felkészülni az érkező új meghajtókra. Egészen pontosan három havonta érkezik új meghajtó, méghozzá mindig az adott hónap 27. napján, hacsak ez a nap nem hétvégére esik. Utóbbi esetben az ominózus napot megelőző utolsó hétköznapon lesz elérhető az eszközillesztő.

Az új eszközillesztőkhöz az AMD kidolgozott egy új tesztplatformot, amely túlmegy a normál hitelesítéshez szükséges szabványos igényeken, megerőltetőbbnek számít az OEM normákhoz képest, illetve extrém körülményekre is méri a rendszer stabilitását. Ezek mellett továbbra is megmaradnak az alkalmazásokhoz tartozó hitelesítések, amelyekből már több mint százzal rendelkezik az eszközillesztő. Végül a frissítések rendre hozni fognak teljesítménynövelést is, mint például a mostani eszközillesztő, amely 17-30%-kal gyorsabb a korábbiaknál.

Az újdonságok alapból három éves garanciával rendelhetők, de ez opcionálisan kiterjeszthető további hét évvel, ami persze több pénzbe kerül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés