Biztonsági rést találtak az AMD PSP-jében

Ahogy az várható volt, az AMD megoldása legalább annyira sérülékeny, mint az Intel Management Engine-je.

Az elmúlt egy évben komoly golyózápor alá került az Intel Management Engine a sérülékenysége miatt. Erről az Electronic Frontier Foundation még múlt májusban mondta ki, hogy nem biztonságos. Szerencsére a Santa Clara-i óriáscég novemberben elkezdte komolyan venni a problémát, de decemberben olyan ütést kaptak, amiből a Management Engine aktuális verziói már nem fog felállni.

Az AMD a fentiek alapján szerencsésnek mondhatja magát, ugyanis túl kicsi a cég piaci részesedése ahhoz, hogy a hackerek számára értékelhető támadási felületet jelenthessenek. Pedig még az elmúlt esztendő májusában megírtuk, hogy a vállalat, Management Engine-höz (ME) hasonló rendszere – amely PSP (Platform Security Processor) névre hallgat – hasonlóan sérülékeny. Ezt eddig nem tudtuk gyakorlati példával alátámasztani, pusztán a kialakításból lehet következtetni rá. Amíg tehát az Intel kapta a pofonokat az utóbbi hónapokban, különösen decemberben, addig az AMD a díszpáholyból nézte az eseményeket.


[+]

Cfir Cohen, a Google biztonsági szakembere azonban felfedezett egy biztonsági rést az AMD PSP firmware-ének Trusted Platform Module implementációjában. Ezt kihasználva a támadó megszerezhet TPM által védett adatokat, például kriptográfiai kulcsokat. A támadás fizikailag végezhető csak el, vagyis előbb hozzá kell férni az adott számítógép alaplapjához, hogy módosítani lehessen az SPI-Flash tartalmát. Ez szükséges a TPM által felügyelt secure boot megkerüléséhez.

Az AMD decemberben biztosított az alaplapgyártóknak egy új firmware-t, ami reagál a problémára, és az erre épülő BIOS-okat a partnerek ebben a hónapban teszik majd közzé.

Látható, hogy most már az AMD PSP-je is kap annyi figyelmet, hogy a hiányosságai megnyilvánuljanak. Bár a fenti sérülékenység nem számít kiemelten veszélyesnek, de elég ahhoz, hogy a gyártók, biztonságra tervezett autonóm alrendszereit általánosan problémássá minősítsük. Ezáltal remélhetőleg nem csak az Intel Management Engine lesz a viták középpontjában, ahogy az ma tipikusan lenni szokott, hanem rendszerszintű változásokat fog sürgetni az ipar.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés