Hirdetés

AMD Pentium, NVIDIA Radeon

Meghökkentő eredménnyel zárult egy az új technológiákat előnyben részesítő fogyasztók közt nemrégiben elvégzett nem reprezentatív közvélemény-kutatás – írja az X-bit labs. Az In-Stat által az Egyesült Államokban lebonyolított felmérés tanúsága szerint azok a vásárlók, akik elsők között akarják magukénak tudni a félvezetőipar újdonságait, gyakran nem csak a termékek technológiai hátterével, de még a gyártócég kilétével sincsenek teljesen tisztában. Az elemzés szerint mindezért javarészt a gyártók hibás brand-marketinje okolható, mely a gyakorta túlbonyolított termékjelölésekkel, vagy éppen a többször átkeresztelt technológiákkal csak összezavarja a végfelhasználókat.

Egy Pentium 4 Celeronom van

A félvezetőipar nagyjainak számító AMD, ATI (nem véletlenül külön), IBM, Intel, NVIDIA és VIA márkaneveire és technológiáira kiterjedő felmérés során többek közt kiderült, hogy a vásárlók átlagosan 17-50 százaléka nem tudja, vagy rosszul tudja, hogy a számítógépében melyik gyártó terméke található. A fogyasztók rosszabb esetben azzal sincsenek tisztában, hogy az ominózus komponens milyen platformmal kompatibilis – többen bevallották például, hogy AMD processzort vásároltak inteles gépbe, vagy PCI Express csatolású videokártyát néztek ki az AGP-s rendszerükbe.

A VGA-piac két nagy márkájának számító GeForce-ot és Radeont a kérdőívekre adott válaszok alapján könnyebben felismerik, megkülönböztetik a fogyasztók, jóllehet a márkanevek tulajdonosai sokszor még a szakmabelieket is összezavarják helyenként logikátlan és zavaros termékjelöléseikkel (például egy GeForce 7200 GS lassabb mint egy Geforce 7100 GS típus, ezzel ellentmondva az általános jelölési gyakorlatnak). Különösen a Windows Vista érkezése után, és főképp a belépőszegmensben vált jellemzővé ezen gyártók körében a különböző számozások, modelljelölések megváltoztatása, miközben a mögöttes technológia mit sem változott.


Tíz CPU három modellszámmal az AMD választékában

A CPU-gyártók termékeinél általában a bonyolult és követhetetlen modellszámozás okoz fejtörést a vásárlóknak. Az AMD-nél a legfrissebb pletykák szerint éppen ezért hamarosan megszabadulnak a jelenlegi számozási gyakorlattól (amelyben például több különböző processzor ugyanazt a jelölést kapta), mi több – és ez már biztosnak látszik – eldobják az Athlon márkanevet is.

E65446870656852101343434444410

Az Intel CPU-márkanevei és termékjelölései sem hozzák sokkal könnyebb helyzetbe a laikus vásárlókat, akik jobb esetben az előbbi alapján különbséget tudnak tenni a különböző szegmensekbe pozicionált megoldások közt (bár a Celeron és Pentium processzorokat – főképp a PC-összeszerelők hathatós „közreműködésének” hála – máig többen keverik). Az Intel modellszámozási gyakorlata ugyan kerüli az átfedéseket, de a végfelhasználó számára gyakran semmitmondóak a gyártó számai, vagy nem derül ki belőlük egyértelműen, hogy azonos szérián belül milyen különbségeket próbálnak jelezni – mutat rá az In-Stat elemzése.

Hirdetés