Hirdetés

Nem adja ki a PSP forráskódját az AMD

Immáron másodjára ütötte le a reményt a cég, persze a megoldásukat biztonságosnak vallják.

Az elmúlt időszakban komoly aggályok merültek fel az Intel és az AMD processzorainak sebezhetőségéről. Ez leginkább akkor kapott nagy sajtóvisszhangot, amikor májusban kiderült, hogy a Nehalem generációig visszamenőleg támadhatók az Intel nagyvállalati processzorai. Azóta az Intel és az AMD megoldását is körbejártuk biztonsági szempontból, és kijelenthető, hogy a cégek hozzáállása nem szolgálja a biztonságot.

Az Intel esetében már az elején lehetett sejteni, hogy a vállalat nem fog kötélnek állni, makacsul ragaszkodik a zárt rendszeréhez, míg az AMD PSP nevű konstrukciója kapcsán volt némi remény, hogy esetleg megnyithatják a forráskódot. Ez a híresztelés már másodjára röppent fel az iparágon belül, tehát erről valamiféle megbeszélés biztosan zajlott a háttérben, de az alábbi videóban (a 35. perc közepe felé) az ezt firtató kérdésre lényegében nemleges lett a válasz.


[+]

Az AMD a saját megoldását biztonságosnak tartja, ugyanis arra hivatkoznak, hogy számos biztonsági céget megbíztak már azzal, hogy találjanak benne biztonsági réseket. Ezáltal számos hitelesítési teszten megfelelt a PSP, ami önmagában nagyon jó, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy hasonló teszteken átment például az Intel Management Engine is, aztán mégis találtak kiskaput a rendszerben. A teljes védelmet tehát elsődlegesen a nyílt forráskód biztosíthatná, ugyanis ilyen formában a közösség is képes lenne az esetlegesen felfedezett hibákat javítani.

Érdemes egyébként kiemelni, hogy ez a történet nem pont az AMD-ről szól, az iparág inkább csak arra vár, hogy az egyik cég tegye nyílttá a forráskódot, amivel aztán jelezhetik a másiknak, hogy ez a reálisan követendő irány. Az AMD csak azért számít ebből a szempontból fő célpontnak, mert az Intel egyszerűen nem meggyőzhető a nyílt forráskód előnyeiről, viszont a fő konkurensüktől egy váratlan lépés hatással lehetne rájuk is. Ez már csak azért is fontos, mert az Intel megoldásában pusztán a nagyobb piaci részesedés miatt sokkal vehemensebben keresik a biztonsági réseket a gonosz hacker bácsik – vagy nénik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés