Hirdetés

Év végi meglepetést készít az Ice Lake-nek az AMD?

A vállalat a Renoir kódnevű rendszerchipet eredetileg 2020-ra tervezte, de a vártnál jobban alakul a 7 nm-es átállás.

Bár az idei év a szerverek piacán, illetve az asztali fronton nem fog komoly izgalmakat hozni, azért az Intel már említette az idei CES-en, hogy a régóta várt, 10 nm-es node-on készülő Ice Lake az ultramobil szinten bevetésre kerül. Ez már önmagában is kellemes lépés, hiszen végre kapunk egy olyan, 15 wattnál kisebb TDP-kerettel rendelkező újdonságot, ami nem a Skylake leszármazottja.

Nehéz a fenti jó hírt fokozni, de úgy néz ki, hogy lehetséges, ugyanis gyártóknak leadott útitervek szerint az AMD egy picit előrehozta a Renoir kódnevű rendszerchip startját. Utóbbi eredetileg a 2020-as CES-en mutatkozott volna be, de ha már az Intel és az idei év végét jelölte meg az Ice Lake debütálása szempontjából, akkor mi lehetne annál szebb, minthogy az AMD is a ringbe küld ellene egy vetélytársat.

A kisebbik processzorgyártó is a 15 wattnál kisebb TDP-kerettel rendelkező modelleket dobná piacra elsőként, ami nem nagy meglepetés, egyrészt az Ice Lake-re az említett területen kell reagálni, másrészt ezeket a rendszerchipeket alapvetően ide tervezik, így a legjobb teljesítmény/fogyasztás arányt ezen a szinten érik el.

A Renoir SoC APU paraméterei kapcsán nagy a titkolózás, de annyit megtudtunk, hogy Zen 2 magokat kap, míg az integrált grafikus vezérlő marad Vega architektúrájú, viszont a nemrég megjelent Vega 20 GPU-nál is modernebb dizájnnal. Ez azt jelenti, hogy a Vega 20 képességei elérhetők lesznek, ugyanakkor azt sajnos nem tudni, hogy ehhez még mit adnak hozzá. Arról sincs adat, hogy mennyi processzormag, illetve multiprocesszor kap helyet a lapkában, de maga a fejlesztés a TSMC első generációs 7 nm-es node-ján lesz gyártva.

A jelenlegi cél a 3 TFLOPS elérése 15 watton belül, az viszont nincs taglalva, hogy ez szimpla vagy felezett pontosság melletti érték. Az Intel egyébként 1 TFLOPS-ot céloz az ultramobil Ice Lake-kel, noha azt ők sem árulták el, hogy szimpla vagy felezett pontossággal. Valószínű, hogy mindkét esetben szimpla pontosságról van szó, az Intelnél azért, mert az 1 TFLOPS eleve nem hangzik túl komoly értéknek a 2020-as év hajnalán, míg az AMD-nél azért, mert az 1,5 TFLOPS-ot már a másfél éve megjelent ultramobil Raven Ridge SoC APU is tudta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés