Hirdetés

Meghosszabbította a Milan platfrom életciklusát az AMD

A vállalat 2026-ig kínálja majd a 7003-as sorozatú EPYC processzorokat.

Az AMD még a 2021-es esztendő tavaszán mutatta be a Milan platformot, és idén ősszel hat új processzort is bemutattak, amelyek bővítették a portfóliót. A vállalat most úgy döntött, hogy a teljes platform életciklusát kitolják, így még 2026-ban is elérhetők lesznek a 7003-as sorozatú EPYC processzorok.

Fontos viszont látni, hogy a Milan már egy előző generációs technika, így az AMD elsődlegesen a Genoa, a Bergamo és a Siena platformokra koncentrál majd, a Milan pedig át lesz pozicionálva amolyan költségbarát megoldássá.

Ez a lépés váratlannak tűnik, de van benne logika. Az AMD az újabb platformokat nyilván nem szeretné nagyon leárazni, ugyanis ezek hozzák a cég számára a nyereséghányadot, viszont az Intel régóta alkalmaz olyan stratégiát, amelynek keretében a Xeonokat még a listaárhoz képest is masszív kedvezménnyel kínálják. Itt akarhat kellemetlenkedni az AMD, ugyanis a Milan platform már nem kritikus rendszer, nem igazán gond, ha elkezdik nagyon leárazni, ezzel pedig olyan területen is rontani tudják a Xeonok eladásait, amit eddig nem piszkáltak.

A fenti változás valószínűleg szükséges ahhoz is, hogy az AMD elérje a 40% szerverpiaci részesedést, amit az egyes elemzők idén már reálisnak tartottak. Ebben az Intel leginkább a Granite Rapids kódnevű fejlesztéssel akadályozhatja meg a céget, de az csak 2024-ben lesz bemutatva, addig nem igazán van ellenszer az AMD platformjaira.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés