Hirdetés

Rengeteg fejlesztésre utal az AMD kiszivárgott útiterve

Leginkább a nagyvállalati szférára vonatkozó tervezetről van szó, de más piacokra is lényegében ugyanazok a fejlesztések mennek.

Az AMD útitervei nem igazán ismertek manapság, de zárt körben a cég ezeket be szokta mutatni, és ezekből az elmúlt hónapokban apró morzsák napvilágot is látott. Teljes pompában azonban csak most szivárgott ki egy régebbi prezentáció, így meglehetősen jó képet lehet kapni a cég nagyvállalati szférára vonatkozó terveiről.

A CPU-kra vonatkozóan, ezen belül is a szerverek szegmenség érintve már tudható, hogy érkezik a Naples, amiről korábban részletesebben írtunk. Ez az egyetlen újdonság, amiről az AMD ténylegesen beszélt eddig, és ennek a kisebb variánsa lesz a Snowy Owl. Ezek annyiban különböznek majd, hogy amíg a Naples négy darab Zeppelin (a Summit Ridge szerverbe szánt verziójának kódneve) lapkát tokoz össze, addig a Snowy Owl csak maximum kettőt. Az eltérő név azonban magára a platformra utal, ugyanis a Naples kódnevű modellek SP3 LGA foglalatba érkeznek, addig a Snowy Owl MCM BGA és SCM BGA tokozást használ. A BGA azt jelenti, hogy a processzor nem lesz cserélhető, vagyis az alaplapra rá lesz forrasztva, de a kétféle Snowy Owl verzió lábkompatibilis egymással, mindössze annyiban különböznek, hogy az MCM BGA opció kettő, míg az SCM BGA egy Zeppelin lapkát használ.

A Zeppelin lapkák számától függ a memóriacsatornák száma is, így az MCM BGA esetében négy, míg az SCM BGA mellett kettő darab csatorna áll rendelkezésre a maximum 2667 MHz-es DDR4-es modulok számára. A teljes Snowy Owl kódnevű modellek 4-től 16 magig skálázódnak, és órajeltől függően a TDP fogyasztásuk 35 és 100 watt közé esik. A cserélhető formában kínált Naples itt veszi fel a fonalat, így a TDP fogyasztása 120 és 180 watt között lesz, viszont a magok száma is 16-től 32-ig skálázódik, ahogy a Zeppelin lapkát számától függően elérhető a hat- és nyolccsatornás memóriavezérlés is. A Naples kódnevű Opteronok az év közepén, míg a Snowy Owl verziók a nyár végén érkeznek.


(forrás: VideoCardz) [+]

A beágyazott piacra szánt processzorok szegmensébe a Horned Owl és a Banded Kestrel kódnevű fejlesztések érkeznek. Ezek a BGA tokozású, R és G sorozatú megoldások már nem a Zeppelin lapkát használják, hanem az asztali piacra Raven Ridge néven fejlesztett rendszerchipet, amely tulajdonképpen egy APU, de jelen esetben le lesz tiltva az IGP benne. A Horned Owl négy magot tartalmaz, a TDP fogyasztása pedig 15 és 65 watt közé esik. A Banded Kestrel ugyanezt a lapkát alkalmazza, de csak kétmagos formában, és a fogyasztás is 15 wattos szinten lesz meghúzva. A Horned Owl a télen, míg a Banded Kestrel a következő év elején lesz elérhető.

2019-ben már jönnek a 7 nm-es node-on készülő fejlesztések. Az Opteron generáció a Starship kódnevű processzorral frissül, amely már 48 magig skálázódik, ezen belül is újabb Zen magokról van szó, és ugyanez igaz a Grey Hawk és a River Hawk fejlesztésekre, amelyek ezúttal is APU-k, csak letiltásra kerül az IGP. A fogyasztás az utóbbi két opciónál csökkenhet jelentősebben, mivel a Grey Hawk a 10-35 wattos, míg a River Hawk a 4-15 wattos szintre lenne tervezve.


(forrás: VideoCardz) [+]

Az APU-kra vonatkozó útiterv tekintetében a Great Horned Owl és a Banded Kestrel érkezik, amelyeket követ a Grey Hawk és a River Hawk. Ezek a BGA tokozású, R és G sorozatú megoldásoknál már az IGP aktív lesz, és tulajdonképpen ebben különböznek a fentebb fentebb említett, lényegében azonos nevű társaiktól. Nyilván az IGP fogyasztása miatt a processzormagok órajele némileg alacsonyabb lesz. A integrált grafikus vezérlő egyébként a Great Horned Owl és a Banded Kestrel esetében a Vega architektúrát használja, rendre maximum 11 és 3 darab aktív multiprocesszorral. Ami viszont érdekesség, hogy a Great Horned Owl esetében az AMD hivatalosan is tervezi a 3200 MHz-es DDR4-es modulok támogatását, de a Banded Kestrel esetében választható opció az LPDDR4 is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés