Hirdetés

AMD: Jan Guetter megmondja a tutit

Amíg az imént említett "Future PC Technology" roadshow AMD-s bemutatóját Hans Brandner sales manager vezényelte le, és adott -ha nem is kimerítő- válaszokat a kíváncsiskodók kérdéseire, addig a legújabb AMD-s hírek már nem tőle, hanem a cég közép-európai PR managerétől, Jan Guetter-től szivárogtak ki, egészen a német Planet 3Dnow!-ig..

Ezek szerint, a most is használatos Tbird Athlon core-ral 1.4 és 1.5GHz-es CPU-k is készülnek még, tehát akad még kis tartalék a mondhatni koros architektúrában.. Azonban a másfél GHz fölötti tartomány már egyértelműen és kizárólagosan a Palomino felségterülete lesz, miután a Q3 során 1.533GHz-es induló-frekvenciával megjelenik. Az új Athlon core természetesen az előző tökéletesített változata lesz, javított elágazás előrejelzéssel, esetleg módosított pipeline-nal. Gyorsabb lesz elődjénél, ez az egy biztos, és egyelőre ráadásul úgy fest, hogy a "Tbird Tualatin", tehát a Palomino(..), az Intel 0.13mikronos újdonságához képest nem igényel majd új alaplapot, sem chipset reviziót (lásd VIA Pro266T), tehát a 266MHz-es EV6-ot támogató változatokkal is beéri. (KT133A/E, ALi MAGiK 1, KT266, SiS730S, AMD-760)

A Morgan core köré épülő új-generációs Duron-okról is lejjebb csúszott a lepel, és az eddig is tudott L2 cache hendikepen felül, már olyasmi is biztosnak látszik, hogy ezek a procik, a Palomino-kkal ellentétben, nem Drezdában, hanem Austinban készülnek majd, ami azt jelenti, hogy a drezdai gyár specialitása, a CPU-kon belüli réz huzalozás Palomino kiváltság marad. (a Morgan procik tehát maradnak az alumíniumnál..)

Hír még, hogy az AMD további két-három évig kitart a SocketA foglalat mellett, ami igazán örvendetes, az Intel hasonló "roadmap-jeit" figyelve.

Az azonban még ide kívánkozik, hogy az AMD attitűdje, tehát a K7-es architektúra csiszolgatása, hosszú távon egész biztosan nem üdvözítő, hiszen az Intel egyelőre döcögve induló Itanium/Merced projectje, idővel feltehetőleg magához tér, és ez az idő már nincs is olyan távol. (a McKinley-vel már biztosan..) Tehát még egyszer: az Intel 64bit-es procijai, ha most még nem is látszik, de lassan elérnek oda, hogy berobbantsák a szerver frontot, és ha az AMD nem igyekszik, pórul járhat. (egyesek szerint "3dfx-ül") Mert a friss vér, az utánpótlás elengedhetetlen, a technológia versenynek nincsenek győztesei, csak "éppen helyezettjei", ez pedig semmire sem garancia. Még egy AMD esetén sem.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Hirdetés