Hirdetés

Alaposan átalakulhat a jövőben az AMD Instinct sorozata

GPGPU-ként indult, de hamarosan mindenes lesz a szóban forgó termékskála.

Az AMD az Instinct márkanevet eleinte GPGPU-khoz használta fel, viszont az idei CES-en már egy egészen más fejlesztés is ilyen név alatt érkezik, ami viszont ennél is furcsább, hogy nem csak a CPU társul majd a GPGPU mellé.

Az érkező Instinct MI300-ról annyit tudni, hogy a tokozásra 9 darab 5 nm-es és 4 darab 6 nm-es chiplet kerül komplex 3D-s összeköttetéssel, mellettük pedig 128 GB-nyi HBM3 szabványú memória fog dolgozni. Az AMD már elárulta az összesen 146 milliárd tranzisztorból álló fejlesztésről, hogy a GPGPU CDNA 3 architektúrát használ, míg a CPU Zen 4 magokból épül fel, utóbbiakból pedig összesen 24 darab lesz benne.


[+]

Felmerülhet a kérdés, hogy innen hogyan tovább? Logikusan gondolkodva biztos több chiplet, nagyobb processzormag, nagyobb GPGPU, ami rendben is van, de úgy néz ki, hogy nem csak erre lehet számítani, ugyanis már tervezés alatt állnak az MI300 utódjai, és főbb gyártópartnerek az idei CES-en számos előzetes adatot kaphattak ezekről. Információink szerint az egész nem csak a CPU-ról és a GPGPU-ról szól majd, mivel a következő generációkban beköltözik majd az XDNA architektúra is, végül pedig jön az FPGA. Később tehát az Instinct sorozat CPU-t, GPGPU-t, AI motorokat, illetve FPGA-t is biztosító chipleteket fog vegyíteni. Utóbbi kettőre nyilván a Xilinx felvásárlásának köszönhetően nyílt meg az út.

Egy ilyen típusú fúziót egyébként hardveresen hamar meg lehet oldani, hiszen az egyes komponensek külön-külön kész vannak, valamint működnek is, de úgy tudjuk, hogy nagyon kritikus tényező, hogy a tokozásra felkerülő chipletek egységes virtuális memóriát támogassanak, vagyis az összes komponens lássa, illetve koherensen kezelje majd az elérhető, HBM szabványú memóriaterületet, illetve lényeges még, hogy mindegyik hardverelemhez ugyanazok a függvénykönyvtárak és keretrendszerek legyenek használhatók.

Ma még ez nem biztosítható, mivel az AMD a saját rendszereihez a ROCm, míg a Xilinx hardvereihez a Vitis környezetet környezetet kínálja, de utóbbi teljesen beolvad majd a ROCm-be. Vagyis az egy-két generáció múlva érkező Instinct CPU+GPGPU+AI+FPGA kombináció ugyanazzal a HIP C++ kóddal lesz elérhető, alternatívát kínálva a Xilinx eszközkódokra. Ergo az egyes komponensek összeillesztése nem igazán hardveres, hanem sokkal inkább szoftveres kérdés, mivel csak úgy tudnak majd egy tokozáson ezek a hardverek hatékonyan működni, ha egységes kódból lehet kezelni mind.

Felmerülhet a kérdés, hogy az AMD honnan fogja majd tudni, hogy egy potenciális ügyfélnek a tokozásra milyen erős CPU, GPGPU, AI, illetve FPGA chiplet kell? Nos, nem fogják, de nem lényeg, mert a megvásárolható konfiguráció egyénileg állítható össze, így a szerverpiacon egy adott megrendelő határozhatja meg, hogy melyik chipletből mennyi kell, és úgy lesz leszállítva az adott Instinct fejlesztés, amely bármilyen összeállításban ugyanazt a tokozást használja majd. Ebből az is látszik, hogy az AMD-nek miért kellett annyira a Xilinx, láthatóan gyorsan hasznosítani szeretnék a megszerzett technológiákat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés