Hirdetés

Két Instinct dizájnnal veszi célba a gépi tanulást az AMD

Az Instinct MI300A és MI300X alapvetően különbözik a célpiacot tekintve.

Az AMD az új EPYC processzorok mellett prezentálta a gépi tanulás tréning szakaszára tervezett gyorsítóját is, amelyről korábban már beszéltek, de most bővebben is kifejtették, hogy mire lehet számítani.

Az eredetileg Instinct MI300 néven bemutatott, de ma már MI300A jelzéssel futó rendszer a korábbi Instinct dizájnokkal ellentétben nem klasszikus gyorsító, hanem egy CPU és GPGPU kombináció, hasonlóan az APU-k elvi működéséhez, csak nem egy lapkára építve, hanem chipletekből megoldva. Magára a tokozásra 9 darab 5 nm-es és 4 darab 6 nm-es chiplet kerül komplex 3D-s összeköttetéssel, mellettük 128 GB-nyi HBM3 szabványú memóriával. Az összesen 146 milliárd tranzisztorból álló fejlesztésen a GPGPU CDNA 3 architektúrát használ, míg a CPU Zen 4 magokból épül fel, utóbbiakból 24 darab lesz benne.

[+]

A vállalat persze nem csak megosztott memóriát használó konstrukcióban gondolkodik, ugyanis a chiplet kialakítást úgy tervezték, hogy önálló GPGPU-ként is üzemképes legyen. Így fog működni a 153 milliárd tranzisztorból felépülő Instinct MI300X, amely nem tartalmaz CPU-magokat, viszont több GPGPU chipletet használ a már említett CDNA 3 architektúrával. Ilyenkor a tokozásra már 192 GB-nyi HBM3 memória kerül, amelynek adatátviteli tempója 5,2 TB/s lesz.

Igazából az MI300A és MI300X külön piacokat céloz. Az előbbi leginkább akkor hasznos, ha nagy előnyre lehet szert tenni abból, hogy a CPU-magok, illetve a GPGPU multiprocesszorai egységes memóriát használnak. Ezzel szemben az utóbbi, csak GPGPU-ként dolgozó rendszer főleg az extrém nagy fedélzeti tárat tudja hasznosítani, ami a rendkívül nagy neuronhálóknál nagyon előnyös.


[+]

Az AMD az MI300X-re épít még egy Infinity Architecture Platformot is, amelyen belül nyolc darab MI300X-et kötnek össze memóriakoherens módon, így 1,5 TB-os memóriakapacitásra lehet szert tenni.

Az AMD szerint az Instinct MI300A mintáit már szállítják, míg az MI300X a harmadik negyedévtől lesz elérhető a partnereknek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés