Hirdetés

AMD: Hoztam is ajándékot, meg nem is

Jelentős frissítést eszközölt februárban megjelent 690G típusú alaplapi lapkakészletének vezérlőrutinján az AMD, melynek révén a cég első, saját márkanéven piacra dobott, integrált grafikus motort is tartalmazó áramköre kecsegtetőbb vétel lehet, különösen a HD minőségű videókért rajongó felhasználóknak. A frissítés alapja egy új BIOS-verzió, az ugyanakkor nem teljesen egyértelmű, hogy ez a már hónapok óta kapható alaplapokkal is együttműködik-e, vagy csak az újabb fejlesztésekkel.

Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy az új BIOS-verzióval ellátott AMD 690G-re épülő alaplapok teljesebb HD-video támogatást nyújtanak majd, mindemellett a gyártó szerint az IGP-től így sem várható el a Radeon HD 2000-es sorozat egyes tagjainál megtalálható hardveres dekóderrel (UVD) produkált eredmény. A chipsetbe integrált grafikus motor ettől függetlenül mostantól támogatja a teljes, 1080p HD-felbontású lejátszást is, igaz, ehhez kellően erős processzort és megfelelő mennyiségű memóriát kell az alaplapra pakolni.


Gigabyte GA-MA69GM-S2H: az egyik legjobb variáció 690G-re

Az AMD az 1080p felbontású tartalmak lejátszásának hardverkövetelményeit a tömörítési algoritmus alapján határozza meg: MPEG2 tömörítésű filmeknél (ez főképp a korai Blu-ray és HD DVD kiadványokra jellemző) 1,8 GHz-es, kétmagos processzor szükséges a folyamatos, akadozásmentes lejátszáshoz, a VC-1 és H.264 tömörítésű anyagoknál azonban ennél jóval több erőforrásra lesz szükség, itt rendre 2,2 és 2,4 GHz-es Athlon 64 X2 CPU a kötelező minimum. A HD-lejátszás még így is két vállra fektetheti a számítógépet, ha nincs benne legalább 1 vagy 2 GB (lehetőleg minimum DDR2-667-es) rendszermemória (attól függően, hogy Windows XP vagy Vista lett telepítve a merevlemezre).

A gyártó ugyanakkor új tuningopciókkal is megpróbálja magához csábítani a vevőket, így a HD-videózáshoz nem feltétlenül szükséges a fentebb írt órajelekkel rendelkező Athlon 64 X2 CPU-t beszerezni, a legtöbb olcsóbb, alacsonyabb órajelű példány ugyanis rendelkezik kellő tuningpotenciállal, amit a fejlesztés révén a 690G-t tartalmazó alaplapok tulajdonosai hatékonyabban ki tudnak majd aknázni a jövőben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés