Hirdetés

Megérkezett a windowsos ROCm fejlesztőkörnyezete

Az AMD végre publikussá tette a HIP SDK Windows operációs rendszerre tervezett kiadását.

Az AMD még 2015-ben mutatta be a Boltzmann Initiative névre keresztelt szoftvercsomagot, amelyből kifejlődött a vállalat HSA implementációjának számító ROCm. Utóbbi célzottan a szuperszámítógépek piacára fókuszál, vagyis lényegében Linuxra koncentrál a teljes fejlesztés, de most az AMD bejelentette ennek egy egyszerűbb, HIP SDK nevű verzióját, amely már Windows operációs rendszeren is üzemképes.

A teljes ROCm konstrukció részének számító HIP (Heterogeneous-computing Interface for Portability) már bizonyos formában hozzáférhető az AMD eszközillesztőiben, és némely Windowsra kiadott alkalmazás használja is, példaként említve a Blendert, de ahhoz, hogy ez lehetséges legyen az AMD segítségére volt szükség. Mostantól viszont már van publikus fejlesztőkörnyezet, így a fejlesztők anélkül írhatnak HIP-re alkalmazásokat, hogy az AMD-t direkten fel kellene keresniük.

Az AMD kiemeli, hogy a teljes ROCm csomag továbbra is csak a HPC-piacot célozza, így kizárólag Linuxra érhető el, azaz a windowsos HIP SDK-nak nem részei a gépi tanuláshoz szánt keretrendszerek, mint például a PyTorch vagy a TensorFlow. A HIP API, a HIP Ray Tracing, a C++ Primitive és a Math Libraries komponensek ugyanakkor a Windows verzióban is hozzáférhetők.

A CUDA alkalmazásokat is ugyanúgy át lehet konvertálni Windowsra a HIPify eszközzel, vagy ha a fejlesztő egységes binárisban gondolkodik, akkor használhat Orochi hívásokat, és ezzel ugyanazon a programon belül dinamikusan betölthetők a HIP és CUDA API-k, azaz egységes kódbázisból támogathatók a GeForce-ok és a Radeonok, méghozzá a célzott hardverek számára optimális API-n keresztül.

A HIP SDK 64 bites Windows 10-re, 11-re és Server 2022-re az alábbi oldalon keresztül tölthető le, a GPU tekintetében ugyanakkor minimum RDNA 2 architektúra szükséges. Ez később még változhat, de hosszabb távon sem valószínű, hogy a Vega dizájnnál korábbi hardverek kompatibilisek lesznek. A processzor oldaláról is van némi minimum követelmény, mivel a rendszer igényli a PCIe Atomics támogatását, vagyis legalább AMD Zen vagy Intel Haswell architektúrára van szükség.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés