Hirdetés

Egy darabig biztosan nem megy hibrid többmagos irányába az AMD

A vállalatnak ugyan létezik erre számos szabadalma, de egyáltalán nem az látszik a gyártóknak leadott útitervekből, hogy ennek belátható időn belül lesz is haszna.

Augusztusban írtunk arról, hogy az AMD egy hibrid többmagos dizájnra vonatkozó szabadalmat adott be, amely kapcsán elkezdtek jönni az olyan pletykák is, hogy bizony jönnek majd a kis és nagy teljesítményű magot vegyítő Ryzenek.

Ezt a tervezési modellt az ARM kezdte alkalmazni a Big.Little koncepciójával, de azóta továbbfejlesztették, és ma már DynamIQ néven fut. Manapság pedig az Intel is elkezdett ebbe az irányba mozdulni, például a Lakefield kódnevű lapka egy nagy és négy kisebb teljesítményű magra épül, de készül az Alder Lake is, ami még komplexebb dizájnnak tekinthető.

Nyilván logikus azt gondolni, hogy ha az ARM és az Intel is mozgolódik, akkor az AMD is változtat majd a jelenlegi homogén többmagos fejlesztésein, és az elmúlt hetekben azt próbáltuk megtudni, hogy belátható időn belül létezik-e erre vonatkozó tényleges terv. Nos, szabadalom az lehet, hogy van, de egyelőre valós fejlesztés nem igazán, mivel a gyártóknak leadott útitervben egyelőre homogén többmagos lapkák szerepelnek csak, vagyis ezekben mindegyik processzormag ugyanannyit tud majd.

A fentieken túl azt is megtudtuk, hogy valóban belátható időn belül az AMD nem tervez átállni a hibrid többmagos dizájnokra, annak ellenére sem, hogy erről maguk a gyártópartnerek is érdeklődnek. A vállalat legfőbb félelme a Windows ütemezője, ami jelenleg nagyon nincs a helyzet magaslatán, ha eltérő teljesítményű magokat kap, és egyelőre senki sem tudja, hogy a szoftveres háttér mikor nő fel a feladathoz.

Az AMD rövidebb távú tervezési koncepciója így továbbra sem változik, minden egyes új Zen mag az optimális egyensúlyra törekszik a teljesítmény, a tranzisztorbüdzsé és az energiaigény tekintetében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés