Hirdetés

A gyorsítótár növelésére és a specializációra tervezi új magjait az AMD

Másféle hibrid jövőképet céloz az AMD a konkurensekhez viszonyítva.

Jó ideje már annak, hogy az AMD bemutatta a Zen 3 dizájnt, és sokan már a Zen 4-re kíváncsiak, amely a következő év második felében érkezhet. Ez abból a szempontból kellemes hír, hogy lassan eljutnak a kapcsolódó információk a vállalat partnereihez, így körvonalazódik, hogy merre fejleszt az AMD.

A vállalat egy ideje egészen nagy hangsúlyt fektet a gyorsítótárak kapacitásának növelésére, a 3D V-Cache dizájn is ezt szolgálja, de a Zen 4 a Zen 3-hoz viszonyítva az L2 gyorsítótár tekintetében is dupláz. Ezzel egy maghoz már nem 512 kB-os, hanem 1 MB-os L2 cache kapcsolódik majd, miközben a magok között megosztott gyorsítótárak esetében is növekedés várható, de ez még nincs konkrétan számszerűsítve. Annyi világos, hogy az 5 nm-es node miatt itt sok tartalék van, tehát bátran lehet komoly kapacitáshoz is nyúlni.

Ennél érdekesebb, hogy az AMD is tervez olyan lapkákat, amelyekben nem ugyanolyan képességű magok találhatók majd. Klasszikus értelemben ez a heterogén többmagos dizájn, de szokás hibridnek is nevezni, a lényegen ez nem változtat. Az egészet egyébként az ARM indította el, majd az Intel manapság követi. Az AMD ugyanakkor nem pont olyan jövőképben gondolkodik, amiben a konkurensei. Amíg az ARM és az Intel konstrukcióinál a két mag között igen nagy a teljesítménykülönbség, addig a gyártóknak leadott adatok szerint az AMD kis tempóeltérésben gondolkodik.

Adódhat a kérdés, hogy ennek akkor így mi értelme van? Nos, az alapötlet annyi, hogy a jövőben a magok egy része igen erőteljesen rá lesz szabva bizonyos feladatokra, méghozzá olyanokra, amelyek a szerverpiacon például kiemelten hasznosak. Ezek a képességek azonban komoly tranzisztorigénnyel rendelkeznek, és nem feltétlenül nagy ötlet mindegyik magon belül bevállalni ezt. A későbbi dizájnokban tehát lesznek hasonló sebességű klasszikus, és hasonló tempóra képes specializált képességeket biztosító magok. És hosszabb távon itt már nagyon részletes tervek vannak, még az FPGA CPU-magon belülre való integrálása is felkerült a listára, ami merész koncepció, de ez alapján Xilinx felvásárlása is értelmet nyer.

Az AMD-féle hibrid koncepció tehát jelenleg inkább a képességekről, mintsem az energiatakarékosságról szól. Nem is tervez a cég hagyományos értelemben vett kis magokat, hanem a Zen dizájnoknak lesznek különböző funkciókat biztosító variánsai, kezdve a Zen 4 generációtól, amelynek a némileg átszabott leszármazottja lesz a Zen 5 társa egy készülő, hibrid kialakítású lapkában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés