Hirdetés

Késéssel ugyan, de sok újítással érkezett a februári Catalyst

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette a Catalyst legújabb kiadását, mely a Windows 7, Vista és XP operációs rendszereket támogatja. A 12.2-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a PCI Express csatolót használó Radeon HD 2000, 3000, 4000, 5000 és 6000 szériás grafikus kártyákhoz, a Fusion APU-khoz, valamint a HD sorozatba tartozó Mobility és integrált Radeonokhoz telepíthető. Ezenkívül a Radeon HD 7700 és 7900 szériás termékek kezelése is megoldott, de csak a Windows 7 és Vista operációs rendszer esetén, Windows XP-re a hivatalos támogatás áprilisban érkezik. Fontos megjegyezni, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is. A Windows 7 alatti megbízható működéshez az AMD kiemelten ajánlja, hogy a felhasználó telepítse az operációs rendszerhez tartozó első szervizcsomagot, mely beszerezhető a Microsofttól. A szervizcsomag telepítése nélkül a driver egyes funkcióinak hibátlan működése nem garantált.

A szokásos hibajavítások mellett az új Catalyst több új szolgáltatást vezet be. A Radeon HD 7700 és 7900 szériás kártyák tulajdonosai mostantól élvezhetik a szuper mintavételezés, azaz az SSAA előnyeit a DirectX 10-es, 10.1-es és 11-es programok esetén is. Ennek az AutoLOD eljárással kiegészített verziója még a 10.1-es Catalyst meghajtóban mutatkozott be a DirectX 9-es programokhoz. Sajnos az AMD a modernebb API-k esetén tiltja az AutoLOD eljárást, de a vállalat ígéretet tett arra, hogy ezt a limitációt – tesztelés után – a következő driverben feloldják. Természetesen a szuper mintavételezés rendkívül sok erőforrást emészt fel. Az SSAA elsősorban a memória-sávszélességre és a pixel fill rate paraméterre érzékeny. Szerencsére a Radeon HD 7900-as sorozat elég erős, hogy elbírjon a szolgáltatással, de a gyengébb kártyákról ez már nem igazán mondható el.

Az Eyefinity is fejlődött, így megkapta a 2.1-es verziószámot, ami többek között engedélyezi az egyéni felbontások létrehozását, illeszkedve a VGA-ra kötött megjelenítőkhöz. Ezenkívül újdonság, hogy az egyes többmonitoros konfigurációk elmenthetők, így azok gyorsan előhívhatók. Ez akkor hasznos, ha a grafikus kártyához kötött kijelzőket viszonylag sokszor cseréli a felhasználó. Ilyenkor újra kellene konfigurálni az Eyefinity-t, ám az új Catalysttel csak be kell tölteni a korábbi mentést. Ehhez kapcsolódó extra, hogy az adott Eyefinity konfigurációhoz több profil is létrehozható, és azok között pillanatok alatt lehet váltogatni.

A Media Codec Package is kapott némi újítást, ugyanis az AMD bevezette az AML-t (AMD Media Library), ami egy OpenCL-t kiegészítő függvénytár, mely segíti a különböző GPGPU-s multimédiás alkalmazások fejlesztését. Ezek lehetnek videó transzkódolók, különböző képmanipulációs vagy képszerkesztő szoftverek, illetve GPU-n futó dekódolók. Az AMD jelenleg MPEG-2 és H.264 enkódolón/dekódolón, valamint JPEG dekódolón dolgozik. Előbbi Full HD-s felbontásig működik, míg utóbbi a 64 megapixeles képekkel is megbirkózik. Később ezek a képességek fejleszthetők, így az AMD további formátumok dekódolását is lehetővé teheti a GPU erejével. Erre persze egyéni fejlesztők is építhetnek, hiszen az AML egy ideje már elérhető az APP SDK-ban.

A megkésett Catalyst szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció, valamint a legfrissebb alkalmazásprofil letölthető az AMD szerveréről. A vállalat egy detektáló alkalmazást kínál fel, mely ellenőrzi a felhasználó operációs rendszerét és hardverét, majd ahhoz engedélyezi a megfelelő driver letöltését. Természetesen hagyományos módon is beszerezhető a meghajtó, vagy ennek valamelyik különálló komponense az alábbi oldalon keresztül. A mobil termékek esetében ezt a weboldalt érdemes használni, a Steam platformról való frissítés pedig a program Steam menüjében érhető el.

Fontos, hogy a Catalyst a telepítés után 12.3-as verziót jelez vissza. Ez normális, ugyanis a driver bázisverziója 8.95-ös, ami lényegében a márciusi driver alapja lesz. Ettől függetlenül az AMD 12.2-es Catalystnek tekinti a meghajtót.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés