Hirdetés

Előző generációs GPU-kra építene bányászatra tervezett Radeonokat az AMD

A pletykák szerint a Navi 10, a Navi 12 és a Navi 14 is tiszteletét teszi majd a kijelzőkimenetektől megfosztott gyorsítókon.

Már hónapok óta pletykák vannak arról, hogy az AMD bányászatra tervezett Radeonokon dolgozik, és nemrég a Twitteren meg is osztott egy kis információt a KOMACHI_ENSAKA néven tevékenykedő felhasználó, aki korábban már többször is megbízható adatokat tett közzé.

A leírtak szerint az AMD az előző generációs hardvereket porolná le, így érkezne egy RX 5500XTB, egy 5700B és egy 5700XTB modell. A B jelzés itt a blockchainre, azaz a blokkláncra utal, és ezek a megoldások kijelzőkimenet nélkül érkeznek.

A híresztelések szerint az említett termékek Navi 10, 12 és 14 kódnevű GPU-kat kapnának. Ezek közül a Navi 10 és 14 nem meglepő, de a Navi 12 az, viszont egy friss kernel javítás forráskódjában feltűnik egy letiltott VCN-nel dolgozó modell, ami jó eséllyel egy bányászatra kialakított gyorsító. Ennek azért van értelme, mert a Navi 10 és 12 csak a memória tekintetében különbözik, és a tipikusan GPU-ra tervezett hash algoritmusokról tudni lehet, hogy leginkább a memória-sávszélességtől függ az adott hardver teljesítménye. A HBM2-vel dolgozó Navi 12 tehát jobban működne ilyen körülmények között, mint a GDDR6-os Navi 10, ráadásul a HBM szabványú memória sokkal kevesebbet fogyaszt. Nem mellesleg erre a piacra eladhatók lennének azok a Navi 12-es lapkák, amelyeket az Apple-nek nem lehetett leszállítani, mert esetlegesen nem tudták tartani az igényelt órajelet.

Az egyébként nem meglepő, hogy az AMD az előző generációs GPU-kat veti be bányászatra, ugyanis az RDNA 2 architektúrára épülő lapkák igencsak elspórolják a memória-sávszélességet, de ezt hatalmas gyorsítótárral ellensúlyozzák. A tipikusan használt algoritmusok azonban közel sem férnek bele a 96 vagy 128 MB-os Infinity Cache-be, és az adatelérés is kellően véletlenszerű ahhoz, hogy utóbbi rendszernek gyakorlatilag semmi előnye ne legyen. Ezzel az AMD nem tud mit kezdeni, egyszerűen a Radeon RX 6000-es generáció nem optimális a bányába, olyannyira nem, hogy megfelelő paraméterezéssel még az előző generációs Navi GPU-k is felül tudják múlni az újak bányászteljesítményét és hatékonyságát.

Arról nincs adat, hogy a bányászoknak szánt gyorsítók mikor érkeznek, de ennek különösebb jelentősége nincs, mert az eladásokkal úgyis a nagy bányászfarmokat célozzák, tehát normál kereskedelmi forgalomba nem kerülnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés