Hirdetés

Az AMD elérhetővé tette az OpenVideo Decode API-t

Az AMD lassan befejezi a korábban AVIVO HD néven ismert felület reformját. A szükséges driver már egy ideje Media Codec Package néven fut, ám a funkcionalitás a 11.4-es, vagyis az új generációs Catalyst drivertől kezdve lesz teljes. A rendszer része lesz az OpenVideo Decode API támogatása, ami lényegében egy platformtól független felület a videokódoló alkalmazások számára.

Az API béta verziója már megtalálható volt az APP SDK 2.3-ban, míg a véglegesnek mondható változat a frissen megjelent APP SDK 2.4 része. A felület a jelenlegi állapotában lehetővé teszi a fejlesztők számára a H.264-s szabvány dekódolását, továbbá az AMD termékeiben található UVD motor közvetlen elérését az OpenCL platformon keresztül. Ennek megfelelően a fejlesztők kiegészíthetik saját programjaik futószalagját az OpenVideo Decode API lehetőségeivel, javítva ezzel a videók lejátszását, szerkesztését és transzkódolását. Ezenkívül az OpenCL felületen keresztül a grafikus mag vagy grafikus processzor általános számítási kapacitása is hasznosítható különböző, képminőséget javító szűrők kreálására.


[+]

Az API a későbbiekben természetesen fejlődni fog, így több kodek kezelése is bekerül, továbbá a rendszer kiegészül majd az encoding támogatásával, ami igazán érdekes lehetőségeket teremt majd a fejlesztők számára. Mivel nyílt API-ról van szó, a támogatást az AMD nem korlátozza saját hardvereire, ugyanakkor az Intel és az NVIDIA nem jelezte még, hogy részt szeretne venni a fejlesztésben. A rendszer bizonyosan működni fog a konkurens hardvereken is, de az előbbi gyártók driveres támogatása is szükséges a megfelelő eredményhez.

Az AMD az OpenVideo Decode API-t használó komolyabb programokat várhatóan a június közepén esedékes Fusion Developer Summit 2011 alkalmával mutatja majd be.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés