Hirdetés

Novemberben jöhetnek az egyedi RX Vegák

Mintha az AMD is azon lenne, hogy a Redux meghajtóval párhuzamosan adják ki a gyártók az egyedi példányokat.

Az elmúlt héten több médiában is felmerült, hogy az egyedi Radeon RX Vega VGA-k megjelenése október végére tehető, de információink szerint ez elsődlegesen csak a bejelentésekre vonatkozik. A legtöbb ilyen termék szállítása inkább novemberben fog megkezdődni. Az is érdekes, hogy bár mindegyik nagyobb partner tervez majd egyedi megoldást, bizonyos gyártók inkább maradnak a referenciához hasonló úgynevezett blower típusú hűtőnél.

Eddig két gyártó kínál nem referencia nyomtatott áramköri lapra épülő Vega VGA-t. Név szerint az ASUS és az MSI. Utóbbi cég is olyat, amely blower típusú hűtővel dolgozik, és nagyon valószínű, hogy a jövőben érkező megoldásaik is ilyenek lesznek.

A legtöbb cég terméke egyébként már kész és működik is, a problémát az jelenti, hogy nem tudják beindítani a tömeggyártást. Utóbbihoz ugyanis kellő mennyiségű komponens szükséges, és az AMD a Vega 10 GPU-k nagyobb mennyiségű szállítását október közepére ígéri. Emiatt sem igazán lehetséges a következő hónapban a start, ugyanis hiába adnák ki az egyedi Radeon RX Vega VGA-kat, azokból nem lenne túl nagy mennyiség, vagyis továbbra is a referenciatermékek lennének többségben a boltokban. Egyedül az ASUS kap elég Vega 10 GPU-t, de utóbbi vállalat nem adott ki referenciamodellt, vagyis az AMD-nek muszáj ellátnia a céget.

Az új NGG mód működése
Az új NGG mód működése [+]

Elképzelhető, hogy az AMD-nek is jó a novemberi start, ami azért érdekes, mert a TUL szerint az ősz második felére várható egy bizonyos Redux kódnevű meghajtó. Az aktuális tervek alapján ez aktiválná az NGG módot, ami jelentősen gyorsítja háromszögek feldolgozását és komoly mértékben csökkenti a memóriabuszra rótt terhet. Ha az egyedi Radeon RX Vega VGA-k a Redux kódnevű meghajtóval párhuzamosan jönnek, akkor az lényegében kedvező lehet az AMD-nek, mert az új hardverek miatt újramérné mindenki a rendszer teljesítményét immáron bekapcsolt NGG móddal.

Megtudtuk még, hogy két Radeon RX Vega hardver van még a talonban az egyedi modellek mellett. Az egyik a Radeon R9 Nano megoldáshoz hasonló, SFF PC-kbe szánt VGA, amely már kész van. Az AMD leginkább ezt a terméket szállítja a fejlesztőpartnereinek, illetve érdekes, hogy több OEM is ilyen alapú Radeon RX Vega 56-ot kínál, amely a nyomtatott áramköri lap tekintetében nagyon pici, viszont a hűtő ettől még háromventilátoros, tehát maga a VGA hosszúnak tekinthető. A másik készülő megoldás a Radeon Pro Duo Vega 10-eket használó verziója lesz, de ez még tervezés alatt áll, így megtippelni sem lehet, hogy mikor kerül bevetésre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés