Hirdetés

A Bulldozerhez igazította a Windowsok ütemezőjét a Microsoft

A Bulldozer architektúrára épülő processzorok októberben rajtoltak el, de már akkor figyelmeztette az AMD a világot, hogy az aktuális Windows operációs rendszerek ütemezője nem megfelelő ahhoz a kialakításhoz, amit megálmodtak a mérnökök, így bizonyos szituációkban a Bulldozer modul nem képes megfelelő teljesítményt leadni. Az általunk is tesztelt termék felépítése annyira újszerű, hogy a szoftverek oldaláról is komoly támogatás szükséges hozzá, ami a megjelenéskor nem volt meg. A legnagyobb gond az operációs rendszer oldaláról keletkezett. A többszálúság CMT-szerű megvalósítása logikailag hasonló a SMT-szerű elgondoláshoz, de a gyakorlatban számottevő különbségekkel kell számolni. Az eddig megjelent Windowsok ütemezője nem ismerte a Bulldozert, így előfordulhatott olyan szituáció, amikor a rendszer a feladatokat rossz erőforrásokon futtatta. Ez a Hyper-Threading esetében is lehetséges, de ott nem beszélhetünk szálakhoz rendelt dedikált feldolgozókról, a Bulldozer esetében azonban igen, és ez rossz ütemezés mellett rontja a rendszer teljesítményét.

A képen látható az elméleti működés. A Windows 7 ütemezőjével nem ritkán előfordulhat az első ábrán látható elv, amikor az operációs rendszer két modulnak kioszt két független szálat, majd az egyik szálon futó feladat folytatását odaadja a másik feladatot számoló modulnak. Ez a Bulldozer esetében óriási probléma, ugyanis a rendszer képtelen olyan Turbo Core órajelet beállítani, ami ideális a munkafolyamat számára. Az optimális működést a második ábra mutatja, amikor a két független szálhoz két független modul van rendelve, így a maradék két modul szimplán lekapcsolhat, azaz lehetőség adódik a maximális Turbo Core órajel elérésére. Az AMD a Windows 8 operációs rendszer előzetes kiadásával próbálta ezt bizonyítani, és tulajdonképpen az állítás igaz, hiszen a Windows 7 ütemezője valóban alacsonyabb órajelen működtette az FX szériás processzorokat, mint amire elméletben képesek lennének. A The Tech Report még egy független tesztet is készített ezzel kapcsolatban, melyben a Windows 7 ütemezőjének konfigurálásával játszadoztak, és az eredmények igazolták azt, hogy a Bulldozer modul számára az ütemezés kulcsfontosságú szempont.


[+]

Természetesen a felhasználóktól nem várható el, hogy egyénileg állítsák az affinitási maszkot, így az AMD egy ideje dolgozik a Microsofttal, hogy erre legyen egy általános megoldás, mely automatikusan működik. A héten a Windows 7 és Server 2008 R2 operációs rendszerek kaptak is egy letölthető frissítést, mely a fentebb részletezett problémára jelent gyógyírt. Azt alapvetően nehéz megmondani, hogy a Bulldozer általánosan mennyit gyorsul ettől, de a fentebb linkelt tesztből, és az AMD korábban kimért eredményeiből arra lehet következtetni, hogy feladattól függően 5-20%-os gyorsulás érhető el, rendszerint akkor, ha a program nem dolgozik túl sok szállal. Amennyiben az alkalmazás sok szálat használ, akkor a gyorsulás nem, vagy csak alig mérhető, ami nyilván arra vezethető vissza, hogy sok aktív modul mellett a maximális Turbo Core órajel eleve elérhetetlen. Az új ütemezővel egyébként nem csak a teljesítmény nőhet, hanem az átlagos terhelés melletti fogyasztás is csökkenhet, de itt nem lehet majd túl nagy eltéréseket mérni.

A frissítéssel az AMD letudta a házi feladatát, így az FX szériás processzorok teljesítményét nem fogja vissza az ütemező a Windows 7 és Server 2008 R2 operációs rendszerek alatt. Arról egyelőre nincs pontos adat, hogy a korábbi Windowsok kapnak-e frissítést, de nagyon valószínű, hogy nem.

Természetesen később megnézzük, hogy valójában mennyit jelent ez a frissítés, így ténylegesen valós képet kaphatunk az új ütemező jótékony hatásáról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés