Hirdetés

Az AMD előzetesen részletezte az érkező Bristol Ridge APU-t

Az AMD háza tájáról lassan egy éve ismert tény, hogy a 2016-os esztendőben érkezik a Bristol Ridge kódnevű SoC APU mobil és asztali verziója is, amely a Carrizo SoC APU új steppingre épülő változata lesz. Többek között a mobil verzió előzetes paraméterei már ki is szivárogtak, de ez nem hivatalos forrásból érkezett, így kvázi pletykának tekinthetők az adatok.


[+]

Az AMD azonban most előzetesen részletezte az érkező Bristol Ridge SoC APU mobil verzióját. Bár a vállalat a kiszivárgott paramétereket nem erősítette meg, de pár fontosabb teljesítményadatot azért közöltek, így körvonalazódik, hogy mire lehet számítani. Az új platform neve Gardenia lesz, és ugyanazt az FP4-es tokozását használja, amit a Carrizo SoC APU, viszont a rendszermemória már nem DDR3, hanem DDR4 szabványú lehet. Az adott processzor TDP kerete dönti el, hogy a memória milyen effektív órajelen üzemelhet, így például 15 watton vagy alatta 1866 MHz a felső határ, 25 watt körül érhető el a 2133 MHz, míg 35 watt felett 2400 MHz-es paraméterre is lehetőség van. Opcionálisan a gyártók használhatnak DDR3 szabványú memóriákat is, de ilyenkor 2133 MHz az effektív órajel felső határa, illetve ezek a memóriák többet fogyasztanak, így a mobil termékekbe nem ideálisak.

A nagymértékben optimalizált 28 nm-es gyártástechnológiával készülő Bristol Ridge SoC APU az új stepping hatására jelentősen javít a beállítható órajeleken, így például 15 wattos fogyasztás mellett a processzor magórajele majdnem 1 GHz-cel magasabb lehet a szintén 15 wattos Carrizo opciókhoz képest. Ez a változás nagyrészt a jelentősen átdolgozott energiagazdálkodási lehetőségeknek lesz köszönhető. Hasonló változáson megy át az IGP is, de ott az előny a nyers órajel tekintetében kevésbé lesz szembeötlő. Ugyanakkor az átdolgozott PowerTune lehetővé teszi, hogy a rendszer sokkal több ideig működjön a névleges órajel közelében, ami a gyakorlati teljesítmény szempontjából már lényeges előnyt fog jelenteni.


[+]

Az AMD mérései szerint a 15 wattos Bristol Ridge SoC APU tesztverziója a Cinebench R15 1T, azaz egyszálú teljesítményre kihegyezett tesztjében az FX-7500 jelzésű Kaveri APU-nál 56,1%-kal, míg az FX8800P jelzésű Carrizo Soc APU-nál 11,6 %-kal gyorsabb. Az AMD mindkét korábbi APU-t 15 wattos fogyasztási keretre konfigurálta, így az összehasonlítás ugyanakkora energiaigény mellett történt.

Gyakorlatiasabb összehasonlítás szempontjából az AMD a Bristol Ridge SoC APU 15 wattos csúcsmodellje a 15 wattos fogyasztásra konfigurált FX-8800P helyére érkezik, illetve a szintén 15 wattos TDP beállítással rendelkező, Skylake lapkára épülő Intel Core i7-6500U-val szeretne versenyezni. A vállalat a játékok szimulálására a 3DMark 11 Performance tesztjét vetette be, ahol a Bristol Ridge tesztverziója 2409 pontot ért el, ami nagyjából 50%-kal jobb eredmény a Core i7-6500U 1605 pontos értékénél, illetve 23%-kal jobb az FX-8800P 1965 pontjánál is. Itt kijön az új PowerTune előnye, ugyanis a Bristol Ridge és a Carrizo SoC APU IGP-je között nincs ekkora órajelkülönbség, viszont az új lapka órajele kevésbé csökken a névleges magórajelhez képest.

Az általános munkamenet szimulálására az AMD a PCMark 8 v2 Home tesztjét használta, amelyben a Bristol Ridge tesztverziója 3207 pontot ért. Kifejezetten közel volt a Core i7-6500U is a 3376 pontos értékkel, illetve az FX-8800P sem maradt le igazán a 3052 pontjával. Itt az egyes eredmények között 5%-os különbségek vannak.

Némi adalék, hogy az AMD a PCMark 8 v2 Home tesztjével lemért egy 35 wattos Bristol Ridge SoC APU tesztmodellt is, amely 3477,4 pontra volt képes. Utóbbi elég jól jelzi, hogy a Bristol Ridge alapvetően 15-25 watt közötti fogyasztásra lett tervezve. Mindemellett az AMD azt is elárulta, hogy a Bristol Ridge SoC APU 15 wattos tesztverziójával működő Gardenia referenciaplatform 1080p-s videolejátszás mellett 4,263 wattos átlagos fogyasztással dolgozott, ami elég jó értéknek számít egy komplett notebookra levetítve.


[+]

Az AMD már azt is bejelentette, hogy a HP több Envy X360-as modellt épít a Bristol Ridge SoC APU-ra, így lesznek kétmagos és négymagos verziók, illetve opció a 4K-s kijelzőre is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés