Hirdetés

Hivatalosan is elstartolt az AMD Brazos 2.0

Az AMD a Computexen bejelentette, hogy az elmúlt év elején bemutatott Brazos platform felújított változatát a mai naptól szállítják a gyártópartnerek. Mára nem hat meglepetésként, hogy a Brazos 2.0 lényegében egy polírozott megoldás, mely radikális újításokat nem vezet be, de pár apróság azért belefért. Az architektúráról és az alapokról a fentebb linkelt hír szolgál információval, így jelen írásunkban csak a változásokra koncentrálunk.

A Brazos 2.0 alapját továbbra is a Zacate APU képzi, mely a TSMC 40 nm-es gyártástechnológiáján készül. A lapkából az AMD készített egy új steppinget, mely magasabb teljesítményre és jobb energiagazdálkodásra képes, drámai változások azonban nincsenek. A platform legerősebb megoldása az E2-1800 lesz. Ez a termék sokban hasonlít az elődnek számító E-450-re, ám a két darab processzormag 1,7 GHz-es órajelen üzemel, ami 50 MHz-es emelést jelent. A 80 shader processzorral rendelkező integrált grafikus vezérlő megkapja a Radeon HD 7340 jelzést, a magórajelét pedig 523 MHz-re állították a tervezők, mely értéket a Turbo Core 680 MHz-re emelheti, amennyiben ez a fogyasztási kereten belül lehetséges. Az E1-1200 gyakorlatilag megegyező felépítéssel rendelkezik, de a processzormagok órajele 1,4 GHz lesz, míg a Radeon HD 7310-es IGP 80 shader processzora 500 MHz-es órajelen ketyeg, és Turbo Core sincs. Mindkét újdonság a 18 wattos TDP osztályba kerül, ám fontos különbség, hogy az E2-1800 memóriavezérlője az 1333 MHz-es DDR3 modulokat is támogatja.


[+]

A Brazos 2.0 lényegi újítása inkább a vezérlőhidat érinti. Az új Hudson M3L kódnevű lapka az A68M jelzést viseli, és az AMD a gyártók visszajelzései alapján fejlesztette, így a platform megcélzott szegmenseit figyelembe véve értékes újításokat kínál. Először is megjelenik a ventilátorvezérlés támogatása, melyre az aktuális vezérlő nem ad lehetőséget, de szükség lenne rá. Ezzel a Brazos 2.0 lényegében a hőmérséklet függvényében képes módosítani az APU-n található hűtő teljesítményét, és kis terhelés mellett akár le is állhat a légkavaró. Szintén újdonság az SD memóriakártyákat támogató vezérlő, valamint integrálásra kerül a Renesas USB 3.0-s vezérlője, mely két portot támogat. Előbbi már nagyon hiányzott, míg utóbbi beépítésére elsősorban az USB 3.0-s eszközök drasztikus terjedése késztette az AMD-t. Emellett megmarad 8 darab USB 2.0-s interfész támogatása, illetve a négycsatornás hangkodek is. Viszonylag nagy változás éri a SATA vezérlőt, mely továbbra is 6 Gbps-os szabványú, de hat helyett csak két portot támogat, újítás viszont, hogy megjelenik a RAID 0 és 1 tömbök kezelése. Fontos adalék még, hogy az új A68M jelzésű vezérlőhíd elődjéhez mért fogyasztása – terhelés nélkül – 950 mW-ról 750 mW-ra csökkent. Az AMD elmondta, hogy ha a gyártók igénylik, akkor lehet használni az A75-ös vezérlőhidat is, melyet a Llano APU-hoz szántak, de kompatibilis a Zacate APU-val is. Erre viszont csak az asztali termékek esetében van lehetőség, mivel az utóbbi lapka többet fogyaszt.

A Brazos 2.0 az AMD Vision termékcsalád része, így a rendszer támogatja a DirectX 11-es, a DirectCompute 5.0-s, az OpenGL 4.2-es és az OpenGL ES 2.0-s API-t, illetve a C++ AMP-s, valamint az OpenCL 1.1-es felületet. Emellett az APU UVD 3.0-s motorja kezeli az AVC/H.264, a VC-1, a DivX/Xvid, valamint az MPEG-2/4 videókat, továbbá támogatja a Flash animációk gyorsítását a stage video, illetve a stage 3D szolgáltatás használatával, valamint a különböző webes felületek gyorsítása sem jelent akadályt. Az AMD az elmúlt fél évben folyamatosan a stage 3D-s keretrendszerekhez optimalizálta a drivereket, ami gyorsabb feldolgozást és energiatakarékosabb működést eredményezett. A vállalat mérései szerint az E2-1800-as és az E1-1200-as APU-ra épülő mobil gépek négy óráig is elviselik a 3D-s Flash játékokat egyetlen feltöltéssel, ezzel a piac legjobbjai közé tartoznak 90 perccel több üzemidőt kínálva a konkurens megoldásoknál. Persze a driverben általános optimalizációk vannak, vagyis az összes támogatott Radeon IGP-re vagy GPU-ra vonatkoznak.


A Flash stage 3D szolgáltatásának lehetőségei

A felújított platform megkapta a Quick Stream Technology szolgáltatást, mely a streamelt videók gyorsabb betöltésére szolgál, amit úgy ér el, hogy a hálózati forgalmat priorizálja, így a streamelt tartalomhoz kapcsolódó csomagok elsőbbséget élveznek a feldolgozás során. Szintén újdonság a továbbfejlesztett Steady Video szolgáltatás. Ez már az aktuális Brazos platformban is megtalálható, de az E2-1800-as APU az 1.5-ös verziót használja, mely hatékonyabban végzi a dolgát. Az E1-1200-as termék esetében továbbra is be kell érni az első generációs algoritmussal. A Brazos 2.0 extrája még, hogy elméletben támogatja a HD3D-t, de nagyon fontos, hogy a sztereó 3D-hez olyan terméket kell választani, melyen HDMI 1.4-es kimenet van. A HDMI 1.3-as aljzattal ez a funkció nem érhető el.


[+]

Az AMD elmondta, hogy a Brazos 2.0 csak az E1-1200 és az E2-1800 APU-t rejti magában, így a kisebb netbookokba szánt C szériás sorozat nem frissül, azaz ebbe a szegmensbe a korábban megjelent C-60-as APU érhető el. A Brazos 2.0-ra épülő termékek az elkövetkező egy-két hétben tűnhetnek fel az üzletek polcain.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés