Hirdetés

Az AMD már idén befejezi a 45 nm-es CPU-k szállítását

Az AMD a PC-s piac jelentősnek számító szegmenseibe már bevezette a Fusion APU-kat, így a termékskála már csak a drágább asztali és a szerverpiacon frissül. A Bulldozer architektúrára épülő processzorok szállítása már ebben a negyedévben megkezdődött, de az FX családba tartozó asztali CPU-k forgalmazása csak a következő negyedévben indul be.

Az új termékekre való átállás nagyon gyors lesz, ugyanis a vállalat friss ütemterve szerint 2012 első negyedévében már csak a Fusion APU-kat és a Bulldozer architektúrára épülő CPU-kat rendelhetik a partnerek, vagyis az aktuális 45 nm-es generáció szállítása befejeződik. Ez tulajdonképpen egyfajta kényszerhelyzet is, ugyanis a PC-s asztali piac idén komolyan átalakult, és alapkövetelménnyé vált az integrált grafikus vezérlővel rendelkező CPU, ám ezt az igényt a régebbi modellek nem tudják teljesíteni, vagyis az OEM-gyártók számára nem jelentenek értékelhető alternatívát.


(forrás: VR-Zone) [+]

A Phenom II processzorokból egyébként jóval kevesebb készül, mint az olcsóbb Athlon II termékekből, vagyis ezeket a CPU-kat a Zambezi kódnevű FX szériás megoldások gyorsan leváltják, így az AMD a következő negyedévben már csak nagyon kevés Phenom II értékesítésével számol. Az Athlon II CPU-kból sokkal több készül, így ezekből még a negyedik negyedévben is számottevő mennyiség leszállításával kalkulál a vállalat.

Az új termékskála esetében az AMD nagyon egyszerű jelölésrendszert dolgozott ki. Az asztali piacon ez annyit jelent, hogy az FX szériába csak processzorok kerülnek, vagyis a lapkában nem lesz integrált grafikus vezérlő. A többi termék már a Fusion generációba tartozik, és ezek közül az A szériás modellek lesznek a legjobbak. Az E szériás termékek az alacsonyabb fogyasztást helyezik előtérbe, továbbá a vállalat kiemelte, hogy ezekhez az APU-khoz nem lehet majd HDMI 1.4-es vagy DisplayPort 1.2-es felületet társítani, azaz a 3D-s Blu-ray filmek lejátszásához A szériás termékre van szükség. Az egyéb szolgáltatások tekintetében a Fusion APU-k nem különböznek, ám a teljesítményük természetesen széles skálát fed majd le az eltérő igények kielégítésére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés