A DIY-piacon is beveti a GDDR6-os rendszermemóriával dolgozó PC-jét az AMD

A 4700S jelzésű Processor Desktop Kit alaplapra integrált processzorral és memóriával kínál belépőszintű alternatívát, és még hűtőt sem kell venni.

Még áprilisban számoltunk be arról, hogy GDDR6-os rendszermemóriával dolgozó PC jelent meg egy kínai webáruházban. A fejlesztésre úgy néz ki, hogy van vevő, mivel az AMD most bejelentette, hogy a DIY-piacra is kiadják a 4700S jelzésű Processor Desktop Kitet.

Ez a csomag lényegében egy Mini-ITX-es alaplap, amely forrasztva tartalmaz egy Cardinal kódnevű, 7 nm-es node-on készülő processzort, amely 8 darab Zen 2 mag található, míg az L2 és L3 gyorsítótárak összkapacitás 12 MB. Emellett 16 GB-nyi rendszermemória is az alaplapra van forrasztva, ráadásul GDDR6 szabványú lapkákról van szó, a hűtés pedig szintén a szett része.


[+]

Ahogy a fentebb linkelt hírben már említettük a fejlesztés célja az új generációs konzolokba valamilyen okból nem értékesíthető lapkák eladása. Ezek amolyan gyártási selejtek, amelyeket a Sony vagy a Microsoft nem tud hasznosítani, viszont a nem működő részek letiltásával PC-s processzornak még tökéletesen alkalmasak. Fontos tényező, hogy az AMD nem csak az IGP-t, hanem a déli vezérlőhidat is letiltja, ezeket tehát helyettesíteni kell. Utóbbi helyére egy Bolton-E4 vezérlő lép, amely az alapvető I/O funkciókat biztosítja, többek között két 6 Gbps-os SATA, három USB 3.2 Gen2, egy USB 3.2 Gen1 és négy USB 2.0 áll terítéken, de további USB 3.2 Gen1 portok nyerhetők az alaplapi headerből. Ezeket kiegészíti még a Gigabit Ethernet, illetve a Realteck ALC897-es hangkodek sem hiányzik.

Az dedikált GPU tekintetében a gyártó nem javasol túl erős VGA-t. Elméletben akármilyen PCI Express csatolóba illeszthető grafikus kártya megteszi, de az alaplapi interfész négy darab PCI Express 2.0-s sávot kínál, tehát a nagyon combos hardverek felé nem érdemes nézelődni. Az AMD legfeljebb Radeon RX 590-et vagy GeForce GTX 1060-at ajánl.

Az AMD a 4700S jelzésű Processor Desktop Kitet otthoni és irodai felhasználásra ajánlja, a forgalmazást pedig már megkezdték.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés