Hirdetés

Alig futhat valami a Lakefield SoC nagy processzormagján

A Windows ütemezője rém egyszerűen van jelenleg beállítva: ami késleltetésre érzékeny feladat, azt megkaphatja a Sunny Cove mag.

Az előző héten számoltunk be arról, hogy elérhetővé vált pár, Lakefield kódnevű lapkán végzett mérés, ezek egy része nagyjából hozta azt, amit várni lehetett, de az egyszálas Cinebench R15 és R20 eredmény váratlanul alacsony volt. Főleg annak tudatában, hogy a nemrég bemutatott fejlesztésben van egy szem Sunny Cove kódnevű processzormag, aminek azért lényegesen jobban kellene, hogy teljesítsen, így utánakérdeztünk, hogy miért is látunk ilyen anomáliát.

A friss információink szerint a probléma szoftveres jellegű, leginkább az operációs rendszerhez köthető, és azért is tűnhet fel, mert az Intel annyira pontosan nem magyarázta el a Lakefield működését. A Sunny Cove processzormag jelenleg nem sokat ér benne, ha annak a nyers teljesítményére vágyunk. A Windows ütemezője úgy van beállítva, hogy a késleltetésre érzékeny feladatok kerüljenek rá, vagyis alapvetően ez a mag arra szolgál, hogy a felhasználónak gyorsan reagáló rendszere legyen. A programok ugyanakkor, még akkor is, ha csak egy szálat használnak, döntő részben valamelyik Tremont magon futnak, így tett a Cinebench R15 és R20 is, és ezért lett alacsony az egy szál melletti tempó.

Működhetne ez másképp?

Adódik a legfontosabb kérdés, mi lehet a gond? Nos, a jelenlegi adatok szerint, a Microsoft sosem törődött azzal, hogy mi van, ha nem homogén többmagos processzorral találja magát szembe az ütemezőjük. A Windows operációs rendszert futtató gépek között a Snapdragon lapkáknak van hasonló heterogén dizájnja, de ott a nagy és a kis magok száma megegyezik, illetve nagyon fontos, hogy a Windows ütemezőjét a Qualcomm módosítja is, hogy a saját dizájnjukra effektíve jól működjön. Emiatt el tudják érni, hogy az egy szálat terhelő feladatok jellemzően az egyik szabad, nagyobb teljesítményű magon fussanak, viszont ebben rengeteg munka van a részükről.

Az Intel alapvetően ezt a munkát most kezdi, nem fogják megúszni, hogy ne segítsenek a Microsoftnak a megfelelő ütemező kialakításában. Valószínűleg nem is akarják, hiszen a később érkező Alder Lake kódnevű fejlesztésük is egy hasonló heterogén többmagos dizájn, nyolc nagy és nyolc kis maggal, tehát okvetlenül fontos, hogy szoftveres szinten ne az várja, amin most a Lakefield kénytelen működni.

Előzmények

Hirdetés