Hirdetés

Alaplapok P67-es és VIA chipsettel

Ha eddig azt hallottuk, hogy Gigabyte és alaplap, a kék nyáklapok jutottak valószínűleg eszünkbe. Egészen eddig. A cég ugyanis szakított a szinte hagyománynak tekinthető kék színű dizájnnal, és például az ECS, illetve a MSI P67-eseihez hasonlóan ezúttal fekete modelleket mutatott be, amelyeken a foglalatok és a hűtőbordák is sötétre lettek festve. Az Ultra Durable 3 tervezésű P67A-UD5 és P67A-UD7 egy-egy LGA1155 foglalattal ellátott termék. Az előbbin 20, az utóbbin pedig 24 fázisú tápellátást biztosítottak a tervezők. A GA-P67A-UD7-en négy darab 2.0-ás, x16-os PCI Express bővítőhely található, amik két slot használata esetén x16-os, míg mind a négy alkalmazásánál x8-osként működnek. Ezek mellett még egy x1-es PCI Express és két PCI sín is helyet kapott. Van továbbá hat 3 Gbps-os és két 6 Gbps-os SATA aljzat, dupla Gigabit Ethernet, nyolccsatornás hangrendszer, FireWire, eSATA és 3.0-s USB port is.

Gigabyte GA-P67-UD5 (forrás: Futurelooks) [+]
Gigabyte GA-P67-UD5 (forrás: Futurelooks) [+]

A GA-P67-UD5-ön csupán három x16-os PCI Express aljzat van, 6 és 3 Gbps-os SATA csatlakozóból pedig két és négy darab került a termékre. Ezek mellett még két eSATA, egy Gigabit Ethernet, két SuperSpeed USB és FireWire portok találhatók a Gigabyte kisebbik alaplapján. Az árazás és a pontos megjelenés dátuma még nem ismert.

Gigabyte GA-P67-UD7 (forrás: Futurelooks)
Gigabyte GA-P67-UD7 (forrás: Futurelooks)

A VIA kínálatában az EPIA-M840 után alig pár hónappal az EPIA-M850-es Mini-ITX jelent meg, amit ismét a 64 bites beágyazott rendszerek kialakításához ajánlanak. Az újdonság a legújabb VIA VX900 lapkát tartalmazza. A készülék Nano E szériás processzorral van felszerelve, ami aktív hűtés mellett 1,6, míg anélkül 1,2 GHz-es verzióban érhető el. Az említett VX900-nak köszönhetően az alaplap maximum 8 GB kapacitású 1066 MHz-es DDR3 rendszermemóriát támogat, a nagy felbontású videók feldolgozását pedig a VIA ChromotionHD 2.0-s technológiát támogató Chrome9 HCM chip végzi, ami a VC1, H.264, MPEG-2 és WMV9 HD formátumok lejátszását is lehetővé teszi, akár 1080p-s méretben anélkül, hogy a CPU-t megdolgoztatná. A DirectX 9-es API-val kompatibilis IGP HDMI és VGA kimenetet is biztosít.

VIA EPIA-M850 [+]
VIA EPIA-M850 [+]

Az előbbi csatlakozókon kívül még került az alaplapra Gigabit Ethernet, két SATA, négy 2.0-s USB, valamint három COM port is, a bővítőkártyák számára pedig egy x4-es PCI Express slot áll szabadon. Van még ezek mellett PS/2, LVDS és LPC interfész támogatás is. A VIA friss termékének áráról még nem érkezett információ.

VIA EPIA-M850 [+]
VIA EPIA-M850 [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés