Hirdetés

(Ál)hírcsokor újévkezdésre

A (hobbi)fotós társadalom jó része igen erősen érdeklődik a fotózás technikai, technológiai háttere iránt, így érthető, hogy világszerte szinte az összes szakfórumon állandósult a tippelgetés és a várakozás, ami a legfrissebb fotós eszközöket illeti. Ennek a tevékenységnek leghatékonyabb (és legalattomosabb) mozgatórugója a híresztelő oldalak által szolgáltatott tartalom, amely végül vagy beigazolódik, vagy nem. Vitaindítóként egy párat mi is összeszedtünk, vajon mi válik valóra, s mi nem?

Canon

A Canon amerikai weblapjáról eltűnt nem egy objektív, ami utalhat arra, hogy a gyártó ezeket nem kívánja tovább gyártani, forgalmazni, mert nemsokára a frissített változatokat fogja bejelenteni. A rejtélyes eltűnések okát a Canon majd állítólagos sajtóbejelentésekkel fogja megmagyarázni, melyek január ötödikén, illetve tizedikén kerülhetnek sorra. A híresztelő oldal minimum 35 "elveszett" optikát listázott, melyek között valóban akad nem egy olyan, amely már igencsak megérett egy esetleges update-re.

Nikon

A madarak azt csiripelik, a D700 hamarosan nyugdíjba vonul, s helyette a D900 fogja átvenni a stafétabotot. Valóban, a D700 is megérett a cserére, hiszen nem sokkal a D3 után jelent meg, amely már szintén megkapta utódját (azaz inkább frissített változatát). A hír hitelességét több apró jelenség is alátámasztja, így például megjelentek olyan termékekről hirdetések, melyek a D900-hoz rendelhetők (EN-EL3E akku ezen az oldalon, Nikon D900 táska itt).

Olympus

Természetesen az újabban igen reflektorfénybe került Olympus sem úszhatta meg a rumor-sort. Azt vélik tudni egyesek, hogy a nemrég megjelent E-P2 is hamarosan az oldtimerek körét szélesíti majd, hiszen 2010 első felében bejelenthetik az E-P3-t új objektívekkel karöltve. Az E520 már annyira ráncos, hogy ezt a terméket is sürgősen, még az első negyedben le kell cserélni. Azt lenne érdekes tudni, hogy az E3 kap-e utódot, és ha igen, mikor - de erről sajnos nem szól a fáma.

Nos, meglátjuk, hogy mi válik be, és mi nem. Minden esetre érdemes elgondolkozni azon, hogy továbbra is csak várjuk az újabbnál újabb készülékek megjelenését, vagy inkább megelégszünk azzal, amink éppen van, és elindulunk meglévő jószágainkkal fotózni?

Azóta történt

Hirdetés