Hirdetés

Aktív chipsethűtő - táp nélkül

Az MSI a hannoveri CeBIT-en frissen piacra került, illetve a közeljövőben érkező újdonságai mellett több érdekes koncepciót is kiállít. Ezek egyike egy elektromos táplálást nem igénylő, aktív léghűtés prototípusa, melyet a tajvani Polo-Techhel közösen fejlesztettek ki.

Az Air Power Cooler első változata egy chipsethűtő, mely egy más területeken régóta alkalmazott Stirling-motort tartalmaz. Ennek lényege, hogy a forró lapkára egy zárt kamra illeszkedik, melyben a gáz felmelegszik, emiatt megnő a térfogata, így a belső dugattyút felfelé nyomja. A gáz fent ismét lehűl, térfogata lecsökken, így lefelé indul a dugattyú, majd kezdődik elölről a körfolyamat. Az MSI szerint a kis szerkezet a hőenergia akár 70 százalékát is mozgási energiává alakítja, ez működteti a dugattyúhoz kapcsolt ventilátort. A körfolyamat fenntartásához az szükséges, hogy egy minimális hőmérsékletkülönbség legyen a motor alsó és felső hőcserélője között, vagyis ha a chipset nem elég forró, a ventilátor leáll. Ekkor sem kell azonban aggódni a lapka épségéért, mivel a motor alól két hővezető cső nyúlik ki, melyek kisebb hőmérsékletnél egy alumíniumbordával együtt aktív hűtés nélkül is elegendőek.

A prototípus azon megoldások sorába illeszkedik, melyekkel az MSI demonstrálja, milyen úton-módon lehet a számítástechnikai termékeket, azon belül is az alaplapokat energiatakarékosabbá, környezetbaráttá tenni – kereskedelmi forgalmazásról egyelőre nem esett szó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés