Hirdetés

Az agy képességeit emulálja az IBM új fejlesztése

Az IBM bejelentette, hogy elkészült egy olyan chip, mely az agy észlelési, cselekvési és megismerési képességeit próbálja emulálni. A koncepció megnyithatja az utat a kognitív számítások előtt, ezzel leváltva a Neumann elvű számítógépeket. A vállalat demonstrálta a rendszer képességeit is. A lapka képes volt megverni egy embert játékban, és le tudta írni a hetes számot, sőt utóbbi műveletet többféleképpen is elvégezte más-más eredménnyel, akárcsak egy ember. Persze maga a lapka az emberi agyhoz képest még nagyon buta.

Az IBM két működő prototípust mutatott be. Mindkét rendszer 45 nm-es SOI gyártástechnológiára épül, és 256 úgynevezett neuront tartalmaznak. Ez a fogalom a biológiából lehet ismert. Az agyon belül az információk párhuzamosan kerülnek feldolgozásra, és a számítások, illetve a memória egymásba fonódik. Az alapokat itt is a neuronok jelentik, amelyek rengeteg más neuronhoz kapcsolódnak, és ezek az összeköttetések, vagy más néven szinapszisok időről-időre változnak, ahogy az agy tanul. Az IBM kutatói ezt a folyamatot próbálják modellezni és utánozni, méghozzá a szilícium szintjén. A vállalat az egyik prototípusban 262 144 programozható szinapszist, míg a másikban 65 536 tanítható szinapszist hozott létre. A 10 Hz-en üzemelő rendszerek a szimpla feladatok végrehajtásánál jól működtek.

Az új megoldások a kognitív számítások kora felé viszik a fejlődést. A megismerés tudománya nagyon fontos szerepet tölt be az informatikában, hiszen a mesterséges intelligencia minden eddiginél komplexebb megvalósítása válik lehetővé általa. Kellő számítási teljesítmény mellett valós időben felismerhetőek a környezeti hatásokat, és a gép akár dönthet is az ember helyett bizonyos helyzetekben. Arról persze lehetne vitázni, hogy ez mennyire lehet jó számunkra, de a lehetőség adott lenne.

Hosszú még az út

Az IBM évtizedek óta foglalkozik a mesterséges intelligencia kutatásával. A vállalat 1956-ban mutatta be a világ első 512 neuront szimuláló rendszerét, illetve Watsonról is érdemes szót ejteni, mely nem is olyan régen legyőzte az embert. A fejlesztések viszont gyerekcipőben járnak attól a víziótól, amit a cég a világ elé tárt. Éppen ezért folytatódik a SyNAPSE (Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics) projekt, sőt a második felvonásba lép, melyhez a DARPA 21 millió dollárral járult hozzá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Előzmények

Hirdetés