Hirdetés

Az Adobe tiszta vizet önt a pohárba

Ezentúl nem fogjuk tudni megvásárolni az Adobe Creative Suite szoftvercsomagját, mert azt az irányvonalat a gyártó a CS6-tal lezárja, s beszünteti. Helyette a Creative Cloud bérleti üzleti modell lép életbe. A félreértések túlnyomó részét az ezzel kapcsolatos elképzelések okozták, mondván a programok (például a Photoshop) futtatására immár kizárólag élő internetes kapcsolat megléte mellett lesz csak lehetőség. Azonban ez nem igaz, bár tény, hogy adott időközönként a bérlőnek fel kell lépnie az internetre, hogy megerősítse, érvényesítse licencét.

Az Adobe szoftvercsomagjait továbbra is a felhasználó saját számítógépére kell majd telepíteni; az ehhez a lépéshez szükséges állományok beszerzése azonban ezentúl az interneten keresztül fog zajlani, tehát kézzel fogható (CD vagy DVD) formátumban valóban megszűnik a forgalmazás. Az alkalmazások tehát mindenkinek saját gépéről fognak futni és a létrehozott állományokat is – a híresztelésekkel ellenben – a saját merevlemezen (vagy a gépünk más tárolóegységén) fogjuk tárolni. Az Adobe azonban az új szolgáltatása részeként felkínál minden egyes bérlőnek egy adott méretű tárterületet (20 GB), így anyagainkat akár a „nagy felhőben” is tárolhatjuk.

Hogyan zajlik majd a licenc megerősítése, mennyibe fog kerülni a bérlés? Az Adobe többféle bérleti modellt tesz le elénk. Az éves szerződést kötők esetében havi 20 dolláros költséggel kell számolni, azonban a felhasználó időközben nem mondhatja fel a szerződést. A szabadabb konstrukcióban, amikor szintén egy évre szerződünk, de bármikor lemondhatjuk a szolgáltatást, már havi 30 dollárt kell fizetni. Aki már meglévő (legalább CS3 vagy újabb) Adobe csomagról akar a Creative Cloudra előfizetni, annak a szoftvercég most kedvezményt nyújt, így az első 12 hónapban csupán 10 dollár a havidíj. Az ad hoc jellegű előfizetőknek 30 naponta legalább egyszer élő internetes kapcsolatot kell létesíteniük, hogy licencüket meghosszabbíthassák, míg az éves bérlőknek ez a határ 99 napra tolódik.

A Creative Cloud használata tehát nem kényszerít senkit a folyamatos internetes életmódra, s ha megszűnik a szerződésünk, akkor sem kell félni fájljaink elvesztésétől: az Adobe nem törli anyagainkat sem a felhőből, sem a saját gépünkről, csupán a bérelt szoftvert nem fogjuk tudni tovább használni. Az Adobe CC ráadásul nem zárja ki a régebbi (értsd: Creative Suite) programcsomagok párhuzamos használatát sem. A vállalat képviselőjének elmondása szerint az Adobe Photoshop CS6 támogatása sem szűnik meg még jó ideig, így például megkapja majd az Adobe Camera RAW 8-as változatát is, azonban a CC csomag újításai nélkül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés