Hirdetés

ADATA Premier SP580 SSD, az olcsó TLC-s szereplő

Arra a kiváló ár-érték arányú piacra kínál új alternatívát az ADATA, ahol eddig is jó pozícióban volt.

A 2016-os Computexen számos ADATA terméket láttunk, de ez nem volt köztük. Nem is csoda, hiszen a cég is csak a napokban jelentette be, valószínűleg nem volt még olyan készültségi szinten, hogy a kiállításon biztonsággal demózhassák. Mindenesetre elkészült, így érdekes alternatíva lehet a költséghatékony megoldásra vágyók számára, keresztségben pedig a Premier SP580 nevet kapta. A terméket a sikeresnek mondható SP550-es típus nyomdokaiba kívánják léptetni.

Maga a meghajtó a hagyományos, 2,5 hüvelykes SSD a SATA 6 gigabit/s interfészt használja, így az átviteli sebességet is ez maximalizálja. A specifikált értékek a várakozásnak meg is felelnek, 560 MB/s olvasási és 410 MB/s írási sebességértéket határoztak meg esetében az elérhető maximumként. A gyártó ugyan kiemeli, hogy magas az újdonság írási terhelhetősége, azonban konkrét számadatot – egyelőre – nem közöltek ezzel kapcsolatban. Szintén nem adták meg a véletlenszerű hozzáférés mutatószámait sem, ahogy ez a tendencia jellemző a belépő szint esetén a többi gyártónál is.

A vezérlőről azonban már van információ, ezt a Marvell biztosítja ennek a tárolónak, azonban a pontos típusa szintén ismeretlen. A NAND chipek TLC-s variánsok, amit szintén nem pontosítottak ezen felül, holott nagyon nem mindegy, hogy szinkron, illetve aszinkron megoldásról van-e szó. A vezérlő kapcsán annyit említ az ADATA sajtóközleménye, hogy SLC caching megoldással rendelkezik, hogy a nagyobb adatcsomagokat gyorsan kiírhassa. Ez lefordítva annyit tesz, hogy nem feltétlenül használnak DRAM cache memóriát sem a költségcsökkentés érdekében, és a vezérlő figyel oda arra, hogy a nagyobb sebesség érdekében ilyenkor cellánként csak egy bitet írjon. A későbbiek során pedig a háttérben átstrukturálja az adatokat.


[+]

A hibajavítást LDPC ECC biztosítja, ami a TLC-s megoldások esetében általánosan elterjedt, hiszen a TLC kevésbé szolgáltat egyszerűen kiolvasható adatot az MLC-hez és még inkább az SLC-hez képest. Rátértek az ADATA-nál arra is, hogy a DEVSLP (device sleep) üzemmóddal üresjáratban a HDD-k töredékére csökken a fogyasztás, de terhelés közben is beérik kevesebb árammal. Ez, és a mindössze 47,5 grammos tömeg leginkább a notebookos felhasználók számára lehet pozitív.


[+]

A szóban forgó SSD egyébként 120 GB és 240 GB kapacitással lesz elérhető, 7 mm-es vastagság mellett, ami szintén a piaci pozicionálását erősíti meg. Kisebbnek manapság már nincs értelme, de a nagyobb tárkapacitásúak bizony nem olcsók. Az ADATA a megjelenés során közölt adatokkal egyértelművé tette, hogy nem a világot szeretnék megváltani ezzel a típussal, csak egy megfizethető alternatívát nyújtanának a még mindig HDD-t használó felhasználótábornak. Ez az SSD-k kis késleltetéséből adódóan valószínűleg könnyen vehető akadály. Egy nagyon fontos tényező viszont szintén nem derült még ki: az ára. Ha további információt kapunk erről, hírünket frissítjük.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ADATA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés