Hirdetés

Magyar 3DMark rekordokkal hálálta meg a nyúzást egy Comet Lake CPU

Achill3uS az ASUS és a Team Group támogatásával vett kezelésbe egy Core i9-10900KF-et.

A hazai tuning mindig finom, hát még ha extrém órajelek eléréséről van szó, némi folyékony nitrogén társaságában, mindezt egy magát nem túl megerőltető nyári időszakban tálalva. Tapasztaltabb olvasóink talán már kitalálták, hogy friss és ropogós eredményekkel jöttünk, amelyeket Achill3uS néven ügyködő fórumozónk ért el.

A tuningért felelős rendszer alapját egy ASUS ROG Maximus XII Apex típusú alaplap adta, amelybe egy Team Group T-FORCE XTREEM sorozatú, 4 GHz-es effektív órajelen üzemelő kétcsatornás memóriacsomag került, a grafikus vezérlő szerepét pedig egy GeForce GTX 1080 Ti töltötte be. A processzor tekintetében az Intel Core i9-10900KF-re esett a választás, amely egy IGP-t nélkülöző csúcsmodell, utóbbi részegységre úgy sincs szükség, illetve az extrém tuningok során amúgy is megszokott a letiltása.

(forrás: HWBot) [+]

A hűtés tekintetében a processzor kapott különleges bánásmódot, természetesen folyékony nitrogénről beszélünk, ezzel sikerült elérni az olyan alacsony hőmérsékleti szintet, ami lehetővé tette a 7101,7 MHz-es órajel beállítását. Ehhez a Hyper-Threadinget le kellett tiltani, illetve a tíz magból hat búcsúzott, de a maradék négy derekasan helytállt. Mivel a HWBot rangsorolásában, erre a processzorra ez az első beküldött órajeleredmény, így ez önmagában azonnali világrekordot jelentett.


(forrás: CPU-Z Validator)

A további nyüstölés szempontjából már jöttek a tesztprogramok, ezeknél már szükség van az összes magra, illetve a Hyper-Threadingre is, így a szóban forgó lapka újra teljesnek tekinthető, viszont ez azzal járt, hogy egy picit vissza kell fogni a tuningot. 3DMark 2005 és 3DMark2006 alatt sikerült is hozni egy-egy magyar rekordot, rendre 86 847 és 70 739 ponttal. Előbbihez 7, míg utóbbihoz 6,75 GHz-es órajel kellett.

A Geekbench 3, illetve a Cinebench R15 programokban a többszálú feldolgozásra vonatkozó tesztekben rendre 62 011 és 3586 pontot sikerült összekaparni. A Geekbench 3 esetében még stabil volt a 6,75 GHz-es órajel, de a Cinebench R15 komolyabb terhelést fejt ki, így ott már vissza kellett venni 6,6 GHz-re. Globálisan ugyanakkor ezek nagyon jó eredmények, mivel jelenleg a 20. és 24. helyezést hozzák.

Gratulálunk az elért tuninghoz és teljesítményhez!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés