Acer blog: DA220HQL Smart Display, az okosmonitor

Megelőlegezve a mai PH!TV adást, néhány szót ejtenénk magáról a termékről és a technikai paraméterekről, Pheke pedig a műsorban élőben fogja megmutatni, valójában milyen használni egy asztali tabletet, ami egy meglehetősen furcsa kategória, amivel most már egyre többen kísérleteznek. Nem csoda, ha a gyártók előbb-utóbb ráharapnak erre a konstrukcióra, hiszen aki megengedheti magának, annak egy ilyen kijelző hasznos lehet a nappaliban, a konyhában – amolyan másodlagos gépnek, ami mindig rendelkezésre áll és akár többen is használhatják/láthatják egyszerre, nem úgy, mint egy okostelefont, tabletet.


[+]

Alapjában véve az Acer Smart Display első látásra egy hagyományos 21,5"-es képátlójú, Full HD felbontásra képes monitor, amit HDMI-n keresztül lehet "etetni" a hagyományos módszerrel notebookról vagy asztali számítógépről, ám valójában egy All-in-one megoldással van dolgunk. A hardver viszont ezúttal nem x86-os PC alapokra épül, hanem ARM architektúra dolgozik alatta, pontosabban egy Texas Instruments OMAP4 (vélhetően OMAP4428-as) SoC és 1 GB memória, plusz 8 GB tárhely – amiből nagyjából 5-6 GB használható szabadon, de microSD-vel ez bővíthető. Ezek után nem meglepő, ha nem Windows fut rajta, hanem az Android 4.0-s verziója.


[+]

Természetesen ez az összeállítás alapvetően keveset fogyaszt és rendkívül apró méretű, így maga a DA220HQL sem olyan vaskos, mint egyes egybegépek, hiszen itt az aktív hűtést is meg lehetett spórolni. A kijelző széles látószögű, fényes felületű, és a felhasználási területhez hűen érintésérzékeny, ami legfeljebb két ujjat képes egyszerre érzékelni. Itt jegyeznénk meg, hogy nem a hagyományos kapacitív-rezisztív megoldással van dolgunk, hanem a jóval egyszerűbb infravörös háló és fotoszenzor páros felelős az érintés pontos helyének megállapításáért.


[+]

A hálózati csatlakozás egy ilyen termék esetében létfontosságú, így nem is maradt ki belőle: vezetékes Ethernet, IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1 áll rendelkezésre. A külső eszközök csatlakoztathatóságát két darab normál méretű USB portal, egy micro USB-vel, mico HDMI-vel és egy 3,5 mm-es jack audiocsatlakozóval oldották meg. Ezenfelül még az 1,2 megapixeles webkamerát érdemes megemlíteni, ami a káva felső részébe integrálva található.


[+]

Hogy pontosan milyen érzés használni, és milyen gyors az Acer okosmonitorja, azt hamarosan a PH!TV-ből megtudhatjátok, noha hagyományos benchmark programok nem futnak rajta (nem ismerik fel az eszközt még), de rutinos kollégánk majd más módszerekhez folyamodik (pl. Epic Citadel futtatása), illetve megnézi, mire képes a masina videó- és hanglejátszás, valamint böngészés terén, hiszen ezek a legfontosabbak ebben a kategóriában.

Annyit még előre bocsátanánk, hogy előreláthatólag 1-1,5 hónap múlva kerülnek a boltok polcaira az első darabok, és nagyjából 100 000 forint körüli vételárra lehet számítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények