Acer Blog: RT240Y, az IPS-es pengemonitor

Nem is olyan régen mutattuk be az Acer egyik vékony kialakítású 23 hüvelykes kijelzőjét, az R231-et, amelyről egészen jó véleménnyel voltunk, noha IPS-es mivolta ellenére a betekintési szögekkel nem voltunk maximálisan megelégedve – amit szigorúan az IPS-es mezőnyön belül kell érteni, mert még így is messze jobban teljesített a TN+filmes kijelzőknél. Most ennek eggyel nagyobb testvérét, a 24-esnek kikiáltott, valójában 23,8 hüvelykes, de szintén Full HD felbontású RT240Y jelzésű társát vizsgáltuk meg gyorsan.


[+]

Külsejét tekintve nincs számottevő változás a talp formáját leszámítva, ami ezúttal nem gyűrűt, hanem egy fordított T alakot mintáz, de ezt figyelmen kívül hagyva a mindössze dönthetőséget kínáló állítási lehetőség, a gombok és a csatlakozókat tartalmazó panel helye, illetve maguk a csatlakozók (DVI, HDMI, VGA, 3,5 mm-es jack) is teljesen ugyanazok. A kijelzőpanel IPS-es, továbbra is virtuálisan káva nélküli és az egész monitor rendkívül vékony, csak az elektronikát rejtő puttony dudorodik ki, melyben nincs benne a tápegység, mivel az kívül kapott helyet.


[+]

A külső hasonlóság belül csak részben folytatódik, és ez jó hír, mivel a betekintési szögekkel kapcsolatos negatívumnak ezúttal nyoma sincs, a nagyobb panel ezen a téren sokkal "jobban teljesít", miközben a PWM-től mentes LED-es háttérvilágítás is jól sikerült, nincsenek zavaró bevilágítások vagy zavaró glow hatás sem. A színtérlefedettség maradt sRGB, igaz ezúttal csak 88%, de mostanság ez ne ritka a belépő szintű IPS-es megjelenítőknél, akárcsak a 250 cd/m²-es maximális fénysűrűség. Papíron a kontrasztarány 1000:1-hez, amit majdnem sikerül hoznia, kalibrálatlanul 957:1, bekalibrálva pedig 916:1-hez értéket mértünk. A színhelyesség egyébként kalibrált állapotban jó, az átlagos DeltaE értéke mindössze 0,38, míg a maximum 3,52.


[+]

Válaszidő tekintetében ezúttal is 4 ezredmásodperc a gyári adat, de ezt most is csak jelentős gyorsítás mellett éri el, aminek újfent erős túllövés az eredménye, így érdemes a beállítást kevésbé agresszívre venni és úgy megoldódik ez a probléma. Az input lag 10,5 ezredmásodperc, ez jónak számít, míg a fehéren mért homogenitás csak elfogadható, mert itt akad néhány eltérés, ami 10-20% közé esik.


[+]

Az RT240Y 59 900 forintba kerül, ami azt jelenti, hogy 24 hüvelykesek mezőnyén belül a felsőházban játszik, ami egyértelműen nem kevés pénz, de a dizájnos, vékony monitorok esetében tudástól függetlenül mindig vastagon fog a ceruza: összehasonlítva például az ASUS MX sorozattal, az Acer RT240Y árán nincs semmi meglepő.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények