Acer blog: Predator Cestus 500 egér és Gaming Mousepad

Bekopogott hozzánk a két ragadozó, mi pedig beljebb invitáltuk őket egy kávé erejéig. És finom volt az a kávé.

Az Acer 2015-ben eresztette szélnek a Predator márkajelzését, mellyel a játékos kedvű felhasználókat célozták meg, és a termékcsalád tagjai azóta is szépen gyarapodnak. Néhány márkatársával egyetemben nálunk járt egy rövid próba erejéig a konfigurálhatóságot erősen favorizáló, Predator Cestus 500 névre keresztelt egér, amit a gyártó az IFA 2017 alkalmával mutatott be először. Nem egy minden apró részletet kiveséző teszt fog most következni, csupán egy bemutató és néhány benyomás.


[+]

A dobozból előhalászva az egeret egyből nyilvánvalóvá válik, hogy egy testesebb példánnyal van dolgunk: 124,4 mm hosszú, 96,4 mm széles és 40,3 mm magas, a mérlegen körülbelül 100 grammot nyom. Utóbbi érték kicsit csalóka, mert ránézésre többnek gondolná az ember. A cucc alapvetően kétkezes, de az oldalain cserélhető markolatok vannak, amelyeket kis mágnesek rögzítenek a helyükre, így lehetőségünk nyílik mind bal-, mind pedig jobbkezessé bűvölni őkelmét, de akár teljesen el is távolíthatjuk a gripeket, így nyerve pár gramm előnyt – mindez már benne foglaltatik az árban. A 1,8 méter hosszúságú kábel fonott, kifejezetten merev, és aranyozott USB csatlakozóban végződik. A csomagolás mélyén a terméket ismertető füzetecske mellett rálelhetünk még egy fekete, Acer felirattal büszkélkedő hordszütyőre és két, Predator logót mintázó matricára is.


[+]

Az optikai érzékelő maximális felbontása 7200 cpi, vagyis counts per inch (ez ugyanazt jelöli, mint a dpi, azaz dots per inch, de sajnos a köztudatban helytelen módon az utóbbi kifejezés ragadt meg inkább), s bár 2000 fölé nincs feltétlenül értelme menni (esetenként inkább káros), a magas egérérzékenységet használók biztosan örömmel fogadják majd, hogy nem kell túl sok kompromisszumot kötniük. Tehát mivel ez a paraméter konfigurálható, mindenki megtalálhatja a számítását.


[+]

Az egér különlegessége, hogy a bal és jobb gombok alatt összesen két-két Omron mikrokapcsoló foglal helyet, amelyeknek különbözik a nyomóereje, ami már az általuk kiadott hangból is hamar egyértelművé válik. A kütyü alján található két gombbal tudjuk váltani, hogy éppen melyiket szeretnénk igénybe venni; mindkét klikk lehet azonos keménységű, de akár vegyesen is használhatjuk őket.

A két kis pöcök, amivel a duál Omron kapcsolók között válthatunk.
A két kis pöcök, amivel a duál Omron kapcsolók között válthatunk [+]

Összesen nyolc gomb áll rendelkezésünkre, és ezek programozhatók is. Nem csupán az egér funkcióit csereberélhetjük közöttük, de billentyűleütéseket vagy akár teljes makrókat is rögzíthetünk rájuk. A görgő puhán jár, a fokozatok érezhetően elkülönülnek.

A Predator QuarterMaster szoftvert feltelepítve egy korrekt meghajtó képe bontakozik ki előttünk, ami a jobb felső sarokban lévő stilizált fogaskerékre bökve azonnal tudatja velünk, hogy az 1:1016-os verziószámú firmware-t használjuk. A gyári felbontások 400/800/1600/3200/5000/7200 On the Fly cpi-ben definiáltatnak, amiket 400-tól indulva 50 cpi-s lépcsőkben adagolhatunk is. Az USB frissítési rátája a megszokott 125/250/500/1000 Hz lehet, az angle snapping (prediction) pedig kapcsolható. A LOD (lift-off distance) is variálható 2, illetve 3 mm között, és a szenzort kalibrálhatjuk az egér alatt tovasikló felülethez. Ha így döntünk, akkor applikálhatunk előre meghatározott beállításokat (Plastic Mousepad és Fabric Mousepad), de végezhetjük a folyamatot manuálisan is.


[+]


[+]


[+]

Az RGB világítás 16,8 millió szín megjelenítésére képes, és ezt számtalan módon testre is szabhatjuk. A cincogón három külön zóna van: a logó, a görgő és a gombok alatti, két oldalon futó sávok. Ezeket külön-külön is állíthatjuk, és mivel nyolc világítási mód (teli szín, pulzáló, szivárvány, reaktív stb.) közül válogathatunk, valamint befolyásolhatjuk a fényerőt és a villódzási intenzitást is, egészen egyedi szín- és effektkombinációkat segíthetünk világra. Persze akár le is olthatjuk a lámpát teljesen, ha nem akarunk RGB LED-eket. Természetesen az eszközillesztőben bekonfigurált mindenféle értékeket elmenthetjük profilokba, és ha a gyári öt nem volna elegendő, újakat is létrehozhatunk, a szerkezet pedig meg is jegyzi a beállítottakat.

Miután lajstromba vettük a specifikációkat és a szoftvert, elérkezettnek láttuk az időt, hogy kicsit használjuk is a Cestus 500-at. Windowsban semmi kivetnivalót nem találtunk rajta, precízen mozgott az egérmutató, komfortos volt a kijelölés Photoshopban, nem tapasztaltunk anomáliákat. Néhány órás böngészés és képmanipulálgatás után pajkosabb vizekre eveztünk és beizzítottuk kicsit a Quake Live-ot, illetve a Quake Championst, hogy játék közben is szerezzünk egy minimális tapasztalatot a tesztalannyal kapcsolatosan. Őkelme pedig követte is a korábban már felvázolt sémát, és kifejezetten pontosan közvetítette akaratunkat a számítógép felé, úgy a de facto sztenderd SteelSeries QcK+-on, mint az Acer Predator Gaming Mousepadon. Burkolatának formájából kifolyólag kényelmesen meg tudtuk fogni karmos-ujjbegyes hibrid fogással és tenyeressel egyaránt, bár gyűrűs ujjunk néha önkéntelenül is megnyomta a hatos gombot. Mivel az egérmozgatási szokásaink gyors söpréseket és folyamatos újrapozicionálást takarnak, relatíve hamar kifáradt a kezünk – bár ez csupán személyzeti probléma.

Az egér mellett láthatóak a cserélhető markolatok, a bal felső szegmensben pedig a hordszütyő.
Az egér mellett láthatóak a cserélhető markolatok, a bal felső szegmensben pedig a hordtok [+]

Összességében egy kellemes csalódás volt a Cestus 500-as, mert az első benyomás alapján nem számítottunk túl sok jóra, és a rövid ismeretség csípőből ránk cáfolt. A kicsike úgy tűnik, hogy rendesen össze van rakva és egészen masszív impressziót kelt, a dobozban heverő extrák meg mindig mosolyra késztetnek bennünket – és ez most sem volt másképp. A tartósságról nincs még számottevő tapasztalatunk, alanyunk túl fiatal még ahhoz, így erről érdemben nyilatkozni lehetetlen, de ha elhagyjuk ezen Terra Incognitát és arra koncentrálunk, amit tudunk, egyből jobban kisüt a nap. Simán elképzelhetőnek tartjuk, hogy a nagyobb méretű és súlyú egerekért rajongó felhasználók megelégedéssel fogják majd tologatni a Predator Cestus 500-at az asztalon. Ha fizikai kiterjedése és a formavilága szimpatikus, az egyedüli, ami eltántoríthat bennünket a vásárlástól, az az ára: ez jelen pillanatban nagyjából 22 000 forint tájékán mozog, amivel bőven a prémium árkategóriában indul, de ha figyelembe vesszük a konfigurálhatóságát és a kiegészítőket, ez igazából várható volt.


[+]

Az egérrel érkezett Acer Predator Gaming Mousepad is kellemes csalódás volt – úgy látszik, ez már visszatérő motívum lesz. Az M-es, enyhén mintázott verziót vehettük birtokba, ami 355 x 255 x 3 mm kiterjedésű. Az alja gumírozott, így nem csúszkál az asztallapon, stabilan tartja a helyét. Szövetből készült, és a felület leginkább talán a SteelSeries QcK-hoz hasonlít, bár egy hangyányit több kontrollal rendelkezik (ergo valamivel lassabb megoldás), a Cestus 500 és a Ninox Aurora is gond nélkül teljesített rajta szolgálatot. Vastagságának köszönhetően egész kényelmesnek bizonyult, és ha a méretét (ami a legtöbb játékosnak bőven elég lesz, de amúgy kapható lényegesen nagyobb kivitelben is), valamint a körülbelül 6000 forintos árát kivesszük az egyenletből, igazából nem tudnánk rá hirtelen rosszat mondani. A tartósságról meg majd idővel tesz tanúbizonyságot, ha bírjuk addig tüdővel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények