Acer blog: minigép az asztalra

A cég Revo Cube Pro nevű aprósága sok asztali PC-t és soha nem mozgatott notebookot helyettesíthet.

Bár mindenki imádja a nagyméretű házakba szerelt csúcskonfigurációkat és a szupervékony notebookokat, a tény mégis az, hogy a felhasználók nagy többsége az előbbiek teljesítményét és az utóbbiak hordozhatóságát szinte sohasem használja ki – sőt, inkább megelégszik egy olcsó, 15,6”-es noteszgéppel azért, mert az összecsukva nem olyan feltűnő az asztalon. Ennek a nagy tömegnek jó választás egy olyan mini PC, mint az Acer Revo Cube Pro, amely 112 x 117 mm-es alapterülettel és 67 mm-es magassággal rendelkezik, tehát még kevesebb helyet foglal, mint egy notebook, ráadásul a mellékelt VESA adapterrel monitorunk hátoldalára is felszerelhetjük.


[+]

Az apró gépházban egy alsókategóriás noteszgép hardverét találjuk, azzal a különbséggel, hogy itt sokkal egyszerűbb a bővítés: négy csavar kioldása után könnyedén férünk hozzá a két darab SO-DIMM foglalathoz, az alaplapon található M.2 SATA porthoz, illetve a fedél alatt kialakított, 2,5”-es meghajtók fogadására képes fiókhoz. Az általunk most kipróbált összeállítás az alábbi komponensekből épül fel:

Specifikációk
Termék megnevezése Acer Revo Cube Pro
Processzor Intel Core i3-7130U – 2,7 GHz, 15 W TDP
Memória 4 GB DDR4-2400
Grafika Intel HD Graphics 620 – integrált
Adattároló 500 GB WD Blue (5400 rpm, SATA III)
Kommunikáció Intel Wireless-AC 3168 IEEE 802.11b/g/n/ac Wi-Fi,
Realtek GbE Ethernet, Bluetooth 4.1
Interfészek Előlapon:
- 1 db USB 3.1 Gen 1 Type-C, töltéssel
- 1 db USB 3.1 Gen 1 Type-A,
- összevont audio ki- és bemenet,
Hátlapon: - 2 db USB 3.1 Gen 1 Type-A,
- 1 db HDMI,
-1 db mini DisplayPort,
-1 db GbE Ethernet
Extrák VESA kompatibilis adapter, billentyűzet, egér
Méret 112 x 117 x 67 mm
Operációs rendszer Windows 10 Pro

A PROHARDVER! olvasói alighanem egyből kiszúrják, hogy hol található a szűk keresztmetszet – igen, az 5400 rpm-el forgó Western Digital HDD az, ami érezhetően visszafogja a teljesítményt, így érdemes ezt egy SSD-re cserélni, kivéve akkor, ha szükségünk van a nagyobb kapacitásra, mivel ilyenkor inkább az alaplapi M.2 foglalat felhasználásával történő kiegészítés lehet célravezető. Ettől a főleg programok alatt és a Windows indulásakor lassulást okozó problémától eltekintve a Revo Cube Pro hozza az elvárható teljesítményt, PCMark 10-zel például a következő eredményeket kaptuk:

Mérés Eredmény
PCMark 10 Extended 1545
PCMark 10 Essentials / Productivity 4084 / 3374
PCMark 10 Digital Content Creation / Gaming 1917 / 584

Nagy meglepetések nincsenek, ahogy az várható volt, a HD Graphics 620 nem éppen játékra termett, de a Core i3-7130U azért szépen teszi a dolgát, egyszerűbb otthoni feladatokkal, böngészéssel, fotóválogatással, chateléssel vagy éppen videótelefonálással problémamentesen megbirkózik. Nem lesz gond akkor sem, ha például Kodival HTPC-nek használnánk a Revo Cube Pro-t, hiszen az IGP hardveres támogatással rendelkezik a HEVC-hez, 10 bites színekkel, ismeri a Google VP9-et, és mind HDMI, mind pedig DisplayPorttal rendelkezik.


[+]

A további kivezetéseket illetően az előlapon egy Type-A és egy Type-C konnektor található, mindkettő 5 Gbps-os sebességgel (az utóbbi külső eszközök töltésére is használható), és ide került egy headsetekhez passzoló, kombinált hangcsatlakozó is. A hátoldalon az említett HDMI és mini DisplayPort mellett két további USB 3.1 Gen1 csatlakozót láthatunk, és itt van a gigabites Ethernet portja is. További hálózati kapcsolatokhoz a beépített IEEE 802.11ac-s Wi-Fi hálózatokkal kompatibilis Intel AC-3186 WLAN adaptert és Bluetooth vezérlőt vehetünk igényben. A Revo Cube dobozában egyébként még egy egeret és billentyűzetet is találunk – mindkettő viszonylag kompakt, egyszerű darab, amely a feladatát tökéletesen ellátja, de extrákat azért ne várjunk tőlük.


[+]

A gép használat közben szinte teljesen néma, és még nagyobb terhelés során sem erősödik fel zavaróan a hangja, ami egyébként kellemes meglepetés az apró, de extrém (Prime95) terhelésnél egészen 4000 rpm-ig gyorsuló ventilátorral dolgozó hűtőrendszertől. A 15 watt TDP-vel rendelkező CPU hőmérséklete maximális terhelésnél, hosszabb idő után 85-86 °C köré melegedett, ami elfogadható érték, ha figyelembe vesszük a körülményeket, és azt, hogy throttlingot még így sem tapasztaltunk.


[+]

Mindent összefoglalva tehát a Revo Próban egy irodai munkára, egyszerűbb otthoni feladatokra tökéletesen alkalmas PC-t ismertünk meg, amely korlátozottan még multimédiás feladatokra is bevethető, kellemes dizájnja és hardveresen támogatott videós képességei miatt pedig egyszerűbb HTPC-ként is megállja a helyét. A tesztelt konfiguráció ára 200 000, ezt mi szívünk szerint még legalább egy M.2-es SATA SSD-vel bővítenénk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények