Acer blog: rövid elmélkedés az Aspire R7 kialakításáról

Az Acer május elején mutatta be új termékeit, köztük azt az R7 notebookot, ami teljesen új koncepció mentén épül fel, hogy átjárót vágjon magának a notebookok és tabletek világa között. Az első példányok csak nemrég érkeztek meg hazánkba és azokat máris elkapkodták, de a szállítmányból sikerült egyet tesztre megcsípni. Ez nemsokára olvasható itt a PROHARDVER! hasábjain, illetve hamarosan előzetesként a PH!TV-ben is bemutatjuk a készüléket, de mi most egy picit más aspektusból vizsgálnánk a gépet.


[+]

Mint azt már számos alkalommal említettük, az R7 különcségét a kijelző felfogatása adja, ami nem a többi gyártó elképzelését másolja. Az Acer célja ezzel, hogy az érintésérzékeny kijelzőt közelebb hozza és ennek használatára kényszerítse a felhasználót a hagyományos beviteli eszközök helyett. Persze a billentyűzet nehezen helyettesíthető, ha valóban gyorsan kell gépelni, de a touchpad ma már egészen jól kiváltható a képernyőn való tapicskolással. Éppen ezen a gondolat mentén száműzték a háttérbe az érintőpadot, azaz cserélt fizikailag helyett a billentyűzettel, hiszen gépelni lehet a klavitaúrán, az egerészés pedig megoldható a kijelzőn.


[+]

Azzal nem lehet vitatkozni, hogy az Acer egy rendhagyó, de mindenképp eredeti megoldást választott – mint annak idején az első Iconia esetében. Ahogy azzal sem, hogy a kivitelezés véleményünk szerint mesteri lett: sok más csavargatható, tekergethető, hajtogatható eszközzel ellentétben az R7-nél sikerült szépen elrejteni a mechanikát, minden oldalról jól néz ki, legyen kinyitott, becsukott vagy kihajtott állapotban.


[+]

Sokkal inkább vitatéma, hogy mennyire sikerült jól ennek a kialakításnak a megvalósítása a gyakorlatban. Nos, ahány tesztelő, annyi vélemény, és legalább még ennyi vélemény lesz a felhasználók irányából is. Bármennyire idegenkedünk első látásra az R7 újításától, badarság lenne ítéletet mondani felette anélkül, hogy kipróbáltuk volna. Mi megtettük, ez alapján formáltuk az alább olvasható véleményt.

A gyártónál mindent megtettek, hogy kényelmes legyen az R7 hajtogatása minél kevesebb erőfeszítéssel járjon. Bármennyire is meglepő, a felhasznált zsanérok annyira finom szerkezetek, hogy kis gyakorlással a fedélként is funkcionáló kijelző játszi könnyedséggel állítható a kívánt pozícióba, akár egy kézzel is.


[+]

Maga a gép használata megint másik téma, de jól láthatóan itt is törekedtek a kényelmes használhatóságra. Elsőre talán kicsit fura, hogy csuklótámasznak az asztal lapját használjuk, de idővel megszokható, sőt, véleményünk szerint kényelmesebb is, mivel nincs egy lépcsőzetes ugrás a notebook csuklótámaszának széle és az asztallap között. Akik azt hiszik, hogy ölbe véve majd jól kibabrálnak az R7-tel, azok tévednek. Semmivel sem kényelmesebb vagy kényelmetlenebb ez, mint a hagyományos gépek, csak kicsit szokni kell.


[+]

A felülre helyezett touchpad lényegében az egyetlen pont, ahol rezeg a léc. Ha sokat kell notebook módban egerészni a touchpadon, akkor éppen csak picit lesz fárasztóbb. Szerencsére akkora szabad hely van az érintőpad mellett, hogy kezünket kényelmesen meg tudjuk mellette támasztani anélkül, hogy a billentyűzetre tenyerelnénk. Kicsit más mozdulatokat használva hamar elsajátítható a technika és nem lesz zavaró, de addig mindenképp kényelmetlen lesz egy picit. Zárójelben jegyeznénk meg hogy a normál elrendezés is kritizálható, mivel rengeteg felhasználóval történik meg az, hogy véletlenül megérintik a touchpadhez gépelés közben. Az R7-nél legfeljebb ennek a fordítottja történhet.

Nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy lesznek olyanok, akik képtelenek lesznek, vagy nem is akarnak hozzászokni ehhez a kialakításhoz, esetleg kényelmetlennek találják majd. Nem akarunk senkit sem meggyőzni ennek ellenkezőjéről, hiszen ízlésről és szokásokról vitázni nem érdemes. Csupán arra akartunk rávilágítani, hogy érdemes egy pillanatra az előítéleteket háttérbe szorítani és egy próbát tenni, mert az Acer Aspire R7 kialakítása egyáltalán nem ördögtől származó ötleten alapul.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények