Acer blog: betekintés az Aspire S3 külsejének kulisszatitkai mögé

Nagyon jól hangzik a címlapokon, hogy mostanság mindenki az Apple termékeit másolja, de éppen ezért mi most ebben a bejegyzésben szeretnénk szakítani ezzel a rossz szokással, és az Aspire S3 külsejének bemutatását nem erre kihegyezni. Célunk inkább az, hogy fellebbentsük a fátylat arról, hogy milyen trükkökkel sikerült az új Aspire S3 impozáns fizikai paramétereit elérni.

Az Aspire S3 tervezésekor elvárás volt, hogy az igényeknek megfelelően egy minimalista, de egyben modern és stílusos külsőt kapjon a gép, ugyanakkor legyen könnyen hordozható és egyben kisméretű is. Az extra vékony, 17,5 mm-es vastagság elérése megszorításokkal, megkötésekkel járhat, de néhány innovációval ezek akár meg is kerülhetők. Egy notebook esetében két dologra, a mechanikai részletekre és jó hőelvezetésre is koncentrálni kell, ugyanis ha ezeket sikerül jól megoldani, akkor néhány milliméter ezzel is nyerhető. Az S3 323,0 x 218,5 mm-es méretével, úgy tűnik, sikerült a konkurenciát megfogni, hiszen a 13"-es MacBook Air mérete 325,0 x 227,0 mm, míg a Samsung Series 9-é 328,5 x 227,0 mm.


Az új és a régi kijelzőzsanér

Az Acer nagy hangsúlyt fektetett a kijelző vékonyítására, és különleges figyelmet szenteltek annak, hogy a vékonyka fedél egy kézzel is nyitható legyen, ugyanakkor véletlenül se nyíljon ki egyszerűen. A titok az újfajta, kisebb méretű és a "megfelelő nyomatékra hangolt" zsanérban rejlik. A szokásos HDD-védelem sem maradt el, ám ennek méretét is csökkenteni kellett annak érdekében, hogy a vastagságot ne befolyásolja számottevően, így a kívülről látható szokásos DASP gumibak 3 mm-ről 0,6 mm-re csökkent.

Említettük a hűtést, amit alaposan átgyúrt a gyártó. Ennek első lépése volt, hogy a hűtőventilátort egy jobb hatásfokú modellre cserélték, így azonos fordulatszám mellett átlagosan 35-50%-ot spóroltak ennek fogyasztásán a korábbi modellhez képest. Ez üzemidő szempontjából egy keveset mindenképpen számít, hiszen az S3 és a hozzá hasonló vékony notebookok szinte mindig járatják a lapátokat.

Átdolgozásra került a komplett hűtési rendszer, így ennek köszönhetően semmilyen szellőzőnyílás nem található a gép alján, így ágyban, párnán és ölben is egyszerűbben használható az S3-as modell. A meleg levegő a hátoldalra van kivezetve, így csak arra kell figyelni, hogy ezt ne takarjuk le. Az alkatrészek, a hőcserélő elemek és levegőjáratok házon belül úgy vannak elhelyezve, hogy ne a csuklótámaszt fűtsék, ami javít a használat közbeni komfortérzeten, noha kérdéses, hogy a billentyűzet alól mennyire fog dőlni a meleg. Igaz, ennek is kisebb az esélye, mivel a ventilátor a billentyűk mellett hagyott réseken keresztül fogja szívni a hűtésre használt hűvös levegőt. Ötletes a visszajelző kikapcsológomb mellé helyezett LED-ek pozíciója is, melyek a fedél nyitott és lehajtott állapotában is jól láthatók.

A külső megjelenéssel kapcsolatban érdemes egy-két részletet jobban áttekinteni. Az S3 háza magnézium-alumínium ötvözetből készül, bizonyos helyeken, például a billentyűzet körül matt ezüstre fényezve. A billentyűzet egyébként szigetes kialakítású a mostani szokásoknak megfelelően, de a nagyméretű touchpad középre került. A készülék letisztult formáját erősíti, hogy csak a kártyaolvasó és a 3,5 mm-es jack csatlakozó van oldalt, minden más csatlakozó (USB, HDMI, töltő) hátul kap helyet. A notebookban egy sztereó Dolby Home Theater hangszórópár dolgozik, ezek a ház alján, a jobb és bal szélen kaptak helyet. Érdekes megoldás, de reméljük, nem megy a hallgathatóság rovására – itt elsősorban nem a minőségre, hanem a hangerőre gondolunk.

Az Aspire S3-at az IFA kiállításon megtapogathattuk, és annak ellenére, hogy nem végleges gépeket láthattunk, meggyőzőek voltak. A végleges konfigurációk várható megjelenése novemberre tehető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények