Acer blog: Aspire R14 360 fokos kijelzővel, második felvonás

Ha őszinték akarunk lenni, az Acer első generációs Aspire R14 masinája, ami teljesen, azaz 360 fokban hátrahajtható kijelzőt kapott, nem aratott túl nagy sikert, hiába próbálták alacsony áron tolni a boltokban. Idehaza nem is nagyon bukkant fel, mi is csak a 2014-es berlini IFA kiállításon forgattuk meg alaposabban.


[+]

Ezek után hiba lenne jóslatokba bocsátkozni, de a második generáció véleményünk szerint nagyobb sikerre számíthat azok körében, akik ilyen gépet keresnek. Noha tény, hogy a 2015-ös modell nem akarja lepipálni azokat a hibrid gépeket, amelyek szuperkönnyűnek és szupervékonynak hirdetett kialakításukkal, identitászavar közepette inkább lennének táblagépek, mint notebookok. Sokkal inkább egy hagyományos, 14 hüvelykes (Full HD felbontású, IPS ZeroGap érintőkijelzővel) kijelzővel szerelt, tisztességes anyagokból összerakott laptopot látunk benne, aminek extrája a teljesen hátraforgatható kijelző, aminek köszönhetően az eszköz használható hagyományos notebookként, sátor és prezentációs módban, valamint teljesen hátrahajtva tabletként is.


[+]

Kézbe véve a gépet kissé nehéznek tűnik, az 1,88 kilogramm átlagos egy 14 hüvelykes gép esetében, akárcsak a 18,5 milliméteres vastagság. Az anyagminőség nem rossz, alul puha bevonattal bevont műanyag, a fedele alapvetően műanyag vázas, de szálcsiszolt alumínium borítású betétet kapott, míg a csuklótámasz és a (többlépcsős hátérvilágítással rendelkező) gombok körüli rész is szálcsiszolt alumínium. Hangulatelemként krómhatású díszcsík fut körbe a gép körül, valamint a touchpad körül is. Ami a fedelet és a kijelzőt illeti, ügyesen trükköztek a mérnökök, a keskeny káva miatt vékonynak tűnik a kijelző is, ám a kép valójában jóval beljebb, úgy a keret külső szélétől úgy bő 1,5 centiméterre kezdődik. Ami kicsit olcsó hatású az összhatáshoz képet, az a matt és érdes felületű fekete műanyag, ami a kijelző körül fut körbe, és ugyanezt az anyagot használták a zsanéron is, bár ez utóbbit próbálták ügyesen palástolni azzal, hogy széles gumi ütközőket tettek a tövükbe.


[+]

Becsületére legyen mondva, ez az apróság nem annyira nagy baj, ha jól végzi a dolgát, az R14 esetében pedig az az igazság, hogy a dupla forgásponttal rendelkező zsanér jól muzsikál, masszívan fogja a kijelzőt, ami remegésre azért hajlamos, de ennél sokkal rosszabbat is láttunk már, sőt egy kézzel is lehet nyitogatni. Mindezek dicséretesek annak fényében is, hogy mintapéldány géppel volt dolgunk, ami sosem szokott tökéletes lenni. Néhány szó a csatlakozókról és gombokról: a tablet funkciót megkönnyítendő a bekapcsológomb és a hangerőszabályzó a jobb oldalt kaptak helyett a töltőcsatlakozó, SD kártyaolvasó és egy USB 2.0 társaságában. A másik oldalra egy HDMI, két USB 3.0, valamint egy USB 3.1 Type-C aljzat is jutott, és ugyanide került a 3,5 milliméteres jack kimenet, valamint a Kensington zár is. Mint az látható, az előző generációhoz képest itt elhagyták az Ethernet kaput, helyette a mellékelt USB-Ethernet átalakítót használhatjuk.


[+]

Lemondtak a dedikált GPU-ról is, így csak a hatodik generációs Intel Core i családban lévő IGP dolgozik a képi adatok számításán. Ez az itthon elérhető konfigurációkban lehet a Core i5-6200U és a Core i7-6500U, adattárolóból pedig ettől függően 256 és 512 GB állhat rendelkezésre, míg a rendszermemória mérete mindkét esetben 8 GB. Az akkumulátor négycellás, ami 9 órányi üzemidőt tesz lehetővé. A Windows 10 Home is jár a gépekhez, akárcsak a 3 év garancia, így 299 000 és 379 000 forintot kell fizetni értük.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények