Hirdetés

A Vistával karöltve jön a Mirage 3 IGP

A Vista érkezésével ismét fellendülhet a hardverpiac, így a PC-s komponensgyártók egyre-másra jelentik be az új operációs rendszerhez fejlesztett termékeiket. A SiS hosszú ideje ígérgeti az Intel és az AMD processzoraival együttműködő, DirectX 9.0-kompatibilitással rendelkező grafikus vezérlőt integráló alaplapi lapkakészletek érkezését, ám a jelek szerint a Vista érkezéséig nem sürgették az új generációs, Mirage 3 grafikus motort tartalmazó lapkák eljövetelét.

Az új grafikus motor a SiS 671FX és SiS 771 északi hidakban tűnik fel először – előbbi az Intel modernebb CPU-inak, utóbbi az AMD processzorainak lehet kiegészítője. Az említett lapkakészletekbe integrált, Shader Model 2.0-kompatibilitással rendelkező IGP-k a Vista Aero Glass kezelőfelületét is képesek megjeleníteni, komoly 3D-s grafikai számítások elvégzésére azonban így sem alkalmasak, mert bár a textúrázóegységek száma 16-ra nőtt, vertexárnyalót továbbra sem tartalmaz a feldolgozóegység. A Mirage 3 grafikus magja mindemellett működési frekvenciájából adódóan sem sorolható a fürge megoldások közé; az IGP és a memória egyaránt maximum 250 MHz-en járhat, cserébe a chipset a konkurencia hasonló szegmensbe szánt megoldásaihoz hasonlítva lényegesen energiatakarékosabban működik.

Az új grafikus mag videolejátszás során villanthatja meg igazán a képességeit; a Mirage 3 1920x1200 pixeles felbontásig skálázhatja a mozgóképet 6x4-es skálázó algoritmussal, az MPEG-2 videók lejátszása során pedig saját élsimító technológiát alkalmaz.

A SiS új lapkakészleteit tartalmazó alaplapok vásárlói igény szerint egy PCI Express x16 foglalatba illő videokártyával bővíthetik rendszerüket, az északi hídhoz 533 MHz-es MuTIOL adatsínen csatlakozó SiS 968 és SiS 966L I/O-vezérlők (inteles és AMD-s alaplapoknál) két-két Serial ATA, illetve Serial ATA II egységet, valamint egy, illetve kettő IDE csatornát kezelnek. A rendszerekhez maximum nyolc USB 2.0 periféria kapcsolható, az inteles megoldás kettő, az AMD-s egy PCIe x1, valamint hat-hat hagyományos PCI bővítősínt kínálhat. A déli hidak ezeken felül HD Audio hangrendszert, illetve hálózati vezérlőt (platformtól függően Gigabit vagy Fast Ethernet üzemmódút) tartalmaznak.

A SiS 671FX és SiS 771 chipsetre épülő alaplapok a gyártók belépőszintű választékát gazdagíthatják, a lapkákat tartalmazó termékek fogyasztói ára a legtöbb cég kínálatában nem éri el a 100 dollárt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SiS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés