Hirdetés

A vártnál kevésbé lehet extrém a Core 2 Extreme

Bár a harmadik negyedévben megjelenő, új architektúrára épülő, Conroe-alapú Intel asztali processzorok típusneve és modellszámozása, továbbá a fontosabb specifikációk különböző hivatalos és félhivatalos forrásokból már jó ideje ismertek, mindeddig semmiféle megerősítés nem érkezett a Core processzorcsalád legerősebb változata, a típusjelölés szerint hagyományosan „Extreme” jelzővel illetett modell paramétereit illetően. Az esetek túlnyomó többségében pontos és megbízható információkkal szolgáló kínai HKEPC Hardware weboldal a napokban közreadta a gyártó több belső felhasználásra készített ütemtervét is, melyekből új információk derülnek ki a vélhetőleg július 23-án megjelenő Core 2 Extreme processzorról.

A szokásokhoz híven 1000 dolláros partneri listaáron debütáló csúcsprocesszor a kiszivárgott információk szerint az X6800-as típusszámot viseli majd, ám a korábbi híresztelésekkel ellentétben 3,33 GHz helyett „mindössze” 2,93 GHz-en jár majd. Az extrém CPU a vélhetően az Intel egyik kereskedőknek tartott beszámolójáról kiszivárgott dia tanúsága szerint mindemellett alacsonyabb; 1333 MHz helyett 1066 MHz-es FSB-n jár majd, ami annak ismeretében legalábbis meglepő, hogy a Core processzorokhoz fejlesztett lapkakészlet, illetve a rokon Woodcrest szerverprocesszorok támogatják a magasabb órajelű rendszerbuszt.

A Core 2 Extreme első példányai – amennyiben beigazolódnak a feltételezések – így lényegében csak maximális órajelüket tekintve lesznek gyorsabbak a legfürgébb Core 2 Duóknál. Utóbbi processzorcsalád kezdeti kínálata egyébiránt négy modellből áll majd, melyek E6700, E6600, E6400 és E6300 típusszámozással kerülnek forgalomba rendre 2,67, 2,40, 2,13 és 1,86 GHz-es órajelekkel (a két gyorsabb modell 4, a két lassabb 2 megabájtnyi megosztott másodszintű gyorsítótárat kap majd). A Core 2 Duo processzorok szintén július 23-án érkeznek, fogyasztói áruk ezer darabos rendelés esetén rendre 530, 316, 224 és 183 dollár lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés