Hirdetés

A Sony akkumulátor prototípusa papírhulladékból energiát állít elő

Világszerte gőzerővel folynak a kutatások, hogy az emberiség növekvő energiaéhségét fenntartható módon kielégítsék. Főleg a mobil eszközök táplálása okoz komoly fejtörést, mert az ezekben használt akkumulátorok messze nem mondhatók környezetbarátnak, így valójában folyamatosan termeljük a veszélyes hulladékot. Sokan keresik az áhított alternatívát, ami minden bizonnyal kicsit sem fog hasonlítani a ma alkalmazott technológiákhoz. A múlt héten Tokióban tartott Eco-Products kiállításon a Sony például egy olyan akkumulátort mutatott be, mely papírhulladékból képes némi energiát kinyerni.

Az alapgondolat elég furcsának tűnik, pedig valójában most sem történt más, minthogy a természetből merítettek ihletet. A termeszek a fa megemésztéséből jutnak éltető energiához, ezért a kutatók úgy gondolták, mesterségesen ez az embereknek is sikerülhet. Az eljárás folyamán a papírhulladékot vízzel és celluláz enzimekkel keverik, mely elegy oxigén hatására olyan további enzimekké kombinálódik, ami többek között elektronokat és hidrogén ionokat eredményez, ráadásul a melléktermék is abszolút környezetbarát. A munkát egy korábbi projektre alapozták, amiben egy Walkman zenelejátszót gyümölcslével üzemeltettek.

Természetesen még nagyon korai fázisában van a kutatás, de az „akkumulátort” a fent említett eseményen működés közben is megcsodálhatták az érdeklődők. Gyerekek segítségét kérték, akik papírcafatokat szórtak egy edénybe, amiben az enzimes folyadék volt, aztán összerázták az elegyet, majd néhány perc múlva az ehhez csatlakoztatott ventilátor forogni elkezdett. Vagyis már most képes annyi energiát „termelni”, ami egy telefon vagy egy médialejátszó működéséhez szükséges. Vajon hallunk még erről a projektről, vagy ez is megakad az érdekesség szintjén?

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Hirdetés