Hirdetés

A Pentium 4 jövője

Megjelentek az első részletes információk a Pentium 4 további történetéről. Lássuk a következő lépcsőfokokat:

  • 2001 második negyedévében érkezik a 2GHz-es változat, némileg átszabott külsővel. A tokozás a mostani 423 tűs helyett az új mPGA478 lesz, a mag viszont marad a 0.18 mikronos Willamette. Az új processzorok hűtését integrált hőelvezető segíti majd.
  • 2GHz fölé csak az új, 0.13 mikronos Northwood maggal merészkedik az Intel. Ezek a chipek jövő év végén fognak megjelenni, és az addigra már "bejáratott" 478 tűs foglalatba illeszkednek majd. Nagyobb (256 helyett 512KB-os) L2 cache-t fognak tartalmazni, és az L1 cache méretét is várhatóan 16KB-ra növelik (a Willamette-ben 8KB).

Két megjegyzést fűznék csak mindehhez: egyrészt a mostani P4-verziók nagyon rövid (kevesebb, mint fél év) életűek lesznek, és a konfigurációk esetleges bővítéséhez mindenképpen alaplapcsere is kell majd. Ez nagyban gátolhatja a Pentium 4 elterjedését, sokan fognak várni az új, 478 tűs változatra.

Másrészt látható, hogy a gyártás modernizálásával (0.13 mikron) az Intel lassan visszaépíti a processzorba a fejlesztés során költség- és technológiai okokból kihagyott elemeket, így a nagyobb L1 és L2 cache-t (lásd tegnapi hírünket, Pentium 4 light címmel).

Hirdetés