Hirdetés

A nap híre - mobil Duron

Az AMD, a mai nap nem várt fordulata nyomán, mindenki meglepetésére piacra dobta mobil Duron sorozatának első két tagját. A CPU-k 600 és 700MHz-esek, és alig különböznek "nagy" testvéreiktől, mindössze alacsonyabb gyárilag beállított feszültséggel érkeznek, így előlegezve a kisebb fogyasztást, amely alapesetben 20 és 24W, míg a HLT-utasítás erőltetése nyomán, 5W körül alakul.

A lépés mondhatni logikus, a K6-2+ felett tényleg eljárt már az idő, amely ott feltűnő igazán, hogy a kisebb Duron-ok alig kerülnek többe, mint socket7-es felmenőik. Bár egy ideig még lesz mit behozniuk a Duron-oknak, hiszen a K6-2+ PowerNow! fícsöre miatt képes 350MHz-cel csökkenteni az órajelet (550-ről), ha épp erre van szükség, 2V-ról 1,4-re mérsékelve a kellő feszültséget, valamint 14W-ról 2,5W-ra a fogyasztást. Nem egyértelmű tehát a Duron-ok fölénye, de valószínűleg ez a gazdaságosabb megoldás.

Mindenesetre a Morgen core-ral szerelt Duron-okban ismét lesz PowerNow!, hiszen amíg az Intel (SpeedStep) és a Transmeta is kínál hardveres megoldást e téren, az AMD sem tehet másként. Ha már szóba került az Intel, és a Transmeta, emeljük ide a vonatkozó adatokat, hogy kerek legyen a történet. Az Intel LV jelű új PIII-asai 1V körül futnak majd (lásd amúgy korábbi hírünk..), míg a Transmeta Crusoe-ja sajátosan skálázható órajele okán sosem fogyaszt 10W-nál többet. Ez utóbbi pedig hihetetlen előny a többiekkel szemben, hiszen a Sony VAIO sub-notebookjai Transmeta-s alapokon közel kétszeres futási teljesítménnyel dicsekedhetnek, ami ugyan még így is csak 4-5 óra, de már ez is hatalmas előrelépés..

Hirdetés