Hirdetés

A Motorola Labs kész MRAM chip-et mutatott be

[Electic Tech] A Motorola a mai napon (az IEEE International Solid State Circuits konferencia alkalmából) bemutatta első, 256Kb-os MRAM chip-jeit. Az MRAM Magnetoresistive RAM-ot rövidít, és egy új technológiát takar, melynek segítségével mágneses elven tárolják az adatokat. Ennek előnyei nyilvánvalóak, a legkézenfekvőbb például, hogy elkerülhető a RAM "felejtése", azaz nem veszti el az adatot, ha nem kap áramot.

A projektet a Motorola Labs a DARPA-val (Defense Advanced Research Project Agency. Az ARPA volt többek közt az internet elődjének kikiáltott ARPANet megteremtője is.) karöltve végzi, így nem csoda, hogy úttörőknek számítanak. Előzetes várakozások szerint az MRAM forradalmasítani fogja a memóriapiacot, elmosva az éles különbséget a HDD és az operatív memória között. Nem elhanyagolható az sem, hogy az MRAM a hagyományos Flash és DRAM-ok halálát is jelentheti (gyakorlatilag minden memóriatípust "veszélyeztet", leszámítva a leggyorsabb SRAM-okat).

A bemutatott chip 256Kb-os, non-volatile (NvMRAM), 50 másodpercnél kisebb írási/olvasási ciklussal bír és 3V-on kevesebb, mint 24mWatt-ot fogyaszt, valamint 16x16-os elrendezésű.

Azóta történt

Hirdetés