Hirdetés

A jövőben drámaian megnőhet a HDD-k kapacitása

A merevlemezek kapacitásának drámai növelésén dolgozik a Hitachi és a NEDO (New Energy and Industrial Technology Development Organization). A közös fejlesztés a mikrohullámokkal segített mágneses adattárolást vizsgálja, mely nagyon kedvezően hathat a tárhelyre. A jelenlegi HDD technológiáknak is megvannak a határaik, amelyeket előbb vagy utóbb elérnek a vállalatok. Ráadásul a 3,5 hüvelykes méretbe a mai igények szerint négy tányér helyezhető, így az elsődleges szempont a felület tárkapacitását növelni.

A mikrohullámú mágneses tárolási technológiában egy magas frekvenciájú mágneses mező jön létre a felületen, ami megkönnyíti az adatok felírását, még meglehetősen nagy sűrűség mellett is. Az eddigi tapasztalatok alapján az új technológiával egy négyzethüvelykes területen 1 terabitnyi információ is eltárolható, sőt a szimulációk azt mutatják, hogy a későbbi fejlesztésekkel a 3 terabit sem elérhetetlen. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a 3,5 hüvelykes merevlemezek négy tányér mellett akár 18 TB-os kapacitással is rendelkezhetnek majd.

Hova tovább?
Már csak idő kérdése...

A technológia tehát nagyon ígéretes, de a gyakorlati megvalósítás nehézkes. A fő probléma, hogy a mikrohullámokat keltő egységet az írófejbe kell integrálni, vagyis nagyon kicsinek kell lennie. Az eddig elvégzett kísérleteknél külső mikrohullám generátort használtak, ami természetesen nem kivitelezhető egy tömegtermék esetében. A fejlesztés előtt tehát még hosszú út áll, de az adatok mindenképpen ígéretesek.

Természetesen nem csak a mikrohullám felhasználásával kísérleteznek a vállalatok, így más megoldások is befuthatnak. Ezek közül a bitmintás mágneses tárolási technológia áll a legjobban, melyre a Toshiba már egy prototípust is készített. Ez az elgondolás szabályozná a biteket tároló mágneses cellák elhelyezkedését. Ennek köszönhetően az írófej egy belsőleg kialakított elrendezés alapján veszi fel a megfelelő produkciót, ami azt eredményezi, hogy a pontosság javul, vagyis a cellákat sűrűbben lehet elhelyezni a tányéron. Persze a merevlemez mechanikus részét is át kellene dolgozni, hiszen a sűrűbben elhelyezkedő minták precízebb pozicionálást igényelnek. Elméletben ezzel a megoldással is elérhető a 10 TB fölötti tárkapacitás a 3,5 hüvelykes termékek esetében. Valószínűleg az utóbbi megvalósítást hamarabb fogjuk látni, hiszen bitmintás mágneses tárolás már prototípus szintjén létezik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés