Hirdetés

A hétvégén 65 éves lett a tranzisztor

A huszadik század egyik legfontosabb találmánya a tranzisztor volt, amely az integrált áramkörök felbukkanásával forradalmasította az infokommunikációt és lehetővé tette a számítástechnika hihetetlen mértékű fejlődését, amit az elmúlt évtizedekben tapasztalhattunk. A tranzisztor neve az angol transfer-resistor szóösszetételből származtatható, amelyek alapvető működésére utalnak.


[+]

Vákuumcsövek már 1907 óta léteztek, jelentőségük szintén nagyon fontos volt, azonban törékenységük és megbízhatatlanságuk mellett fogyasztásuk se volt éppen elhanyagolható, ezért már az évszázad elején elkezdték kutatni a triódák alternatíváit. Az évek során több szabadalom is bejegyzésre került, azonban az első megépített tranzisztor bemutatására csak 1947. december 16-án került sor. A Bell Laboratórium három kutatója, Walter Brattain, John Bardeen és William Shockley már 1934 óta kísérleteztek különféle anyagokkal, végül 65 évvel ezelőtt germánium és aranylemez összepréselésével elkészítették az első működő prototípust, amelyet egy korabeli csöves erősítő egyik elektroncsövének helyébe építve prezentáltak. Később, 1956-ban mindhármuk munkásságát Nobel-díjjal ismerték el.

Bár a szakma tisztában volt az esemény jelentőségével, mégis időbe telt, mire tömeggyártásra kész formába öntötték a koncepciót. A tranzisztor-történelem további fontos dátumai közé tartozik 1954, amikor is a Texas Instruments elkészítette az első szilícium tranzisztort, valamint 1960, amikor szintén a Bell Laboratóriumban Kahng és Atalla létrehozta az első MOSFET-et (metal–oxide–semiconductor field-effect transistor). Boldog születésnapot, tranzisztor!


[+]

Hirdetés