Hirdetés

5 GHz-en a Sandy Bridge!

Távol-Keleten már javában tesztelik az Intel új generációs processzorának mérnöki mintáit. Ez természetesen nem meglepő, annak tudatában, hogy a start januárban lesz, ám az már annál inkább hírbe illik, hogy a Core i7-2600K típusjelzésű modell 5 GHz-es órajelre volt képes, és ez az érték léghűtés mellett volt elérhető. A hőmérsékletről és a fogyasztásról nincs konkrét információ, de a SuperPi tesztprogram majd 3 másodperccel gyorsabban végzett az alapórajellel mért eredményhez képest. Persze ez az alkalmazás csak egy programszálat használ, így a stabilitásról sincs kialakult kép, ám az eredmény bíztatónak nevezhető.

Sandy Bridge tuning
Sandy Bridge tuning (forrás: coolaler.com) [+]

A képekről az is kiderül, hogy az Intel valóban megváltoztatta processzorok tuningját, vagyis a Sandy Bridge esetében már csak a szorzó emelése vezet értékelhető eredményhez. A buszórajelet 100 MHz-en érdemes hagyni, ugyanis az emelésével nő a PCI órajel is, ami gyorsan instabil gépet eredményez. A nyitott szorzót az Intel a terméknév végén szereplő K vagy Extreme Edition jelzéssel adja tudtára a vásárlóknak. Előbbi esetben részleges mértékben lehet emelni a szorzót, míg az Extreme Edition modellek mellett az alaplapban beállítható maximum lesz érvényben, ami egészen magas érték is lehet. Nagyon fontos megemlíteni, hogy ezt a fajta tuningot csak a P67-es vezérlőhíd teszi lehetővé, ám ebben az esetben le kell mondani a Sandy Bridge IGP-jéről, hiszen a lapka nem támogatja a monitorkimeneteket. Arról sajnos továbbra sincs információ, hogy működik-e a grafikus mag nélkül a processzorba rejtett dedikált transzkódoló, ami az Intel egyik legnagyobb újdonságának számít.

Az előzetes adatok szerint két darab K-s, azaz tuningolható processzor érkezik 3,3 illetve 3,4 GHz-es alapórajellel. Az Extreme Edition modell csak később jelenik meg, és a szokásoknak megfelelően a csúcskategóriát képviseli, az ehhez illő 1000 dolláros árcédulával.

A tesztről készült többi kép az alábbi galériában érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés