Hirdetés

512db-os újdonság az SGI-től a NASA-nak..

Bár nincsenek a napi híradások közt kiemelt helyen, mégis, amikor szuper-számítógépekről hallunk, kicsit más megvilágításba kerül az amúgy egyre inkább felhasználó-központú számítástechnika, mert elemelkedünk a 30e ft-os processzorok, Win98-ak, és egyéb földi dolgok közeléből..

Ez a fajta NPC (None Personal Computer..) hozzáállás azonban egyértelműen más régiót képvisel, és bár a kiszolgáló hardver-architektúra egyes elemei akár ismerősek is lehetnek, mégis, ez nagyon más pálya. (tervezzük egyébként, hogy valami módon beszámolnánk egy ilyen nagyüzem, általunk is befogadható működéséről, a mit-mivel-miértet firtatva..)

512db CPU-tól azonban talán még senkinek sem esik le az álla, pedig jelen esetben okvetlen le kéne, mert ez az 512 CPU most olyat tud, amit korábban sose. "Természetesen" az SGI volt itt is az úttörő, mint oly sok más esetben: Origin-3800-as rendszere tehát igazán originális ezúttal..

Hogy mitől? Attól, hogy a felhasznált fél ezer procit egyetlen kernel(oprendszer) futtatására bírták rá, tehát olyan, mintha az otthoni Win2k rendszerünk "alatt" 512 CPU dolgozna. A prodzsektet a NASA-nak vezették elő elsőként, azaz egy NASA laborba kerül a cucc, azonban hamarosan, heteken belül, az amerikai hadsereg is kézhez kap belőle kettőt, sőt, júniusban várható egy 1024db-os exkluzív kivitel is, díszdobozban, lézeres névgravírozással..

Ahhoz, hogy egy ilyen rendszer elkészülhessen, olyan furfangokat vetettek be, mint a CPU-knak közös memóriaelérést biztosító SSI (Single System Image), amelytől egyébként mintegy 10x-es teljesítmény várható, a mostani megoldásokhoz képest, valamint a NUMAflex, amelynek hála, hogy 2db 256-os "proci-táblát" egybe lehetett kapcsolni.

Az ilyen über-párhuzamos rendszerek előnye, hogy itt már "csak" az oprendszeren múlik, hogy hogyan allokálja a rendelkezésre álló erőforrásokat, ily módon tehát már nem a programozó feladata mindez. Persze nélküle továbbra sincs semmi, mint ahogyan a NASA kötelékébe tartozó Jim Taft nélkül sem lenne (még egy ideig) SMMP (Shared-Memory Multilevel Parallelism), amely pont arra jó, hogy ezen rendszerek programozását megkönnyítse.

Azóta történt

Hirdetés