Hirdetés

50 nanométeren gyártott 2 gigabites DDR3 chipek a Samsungtól

A mai napon a Samsung bejelentette, hogy legyártotta az első, két gigabit kapacitású DDR3-as chipeket, melyek tömegtermelése még az idén megkezdődik. Az 50 nanométeres gyártástechnológia használata lehetővé tette, hogy a DDR2-es chipeknél 60%-kal nagyobb kihozatalt érjenek el, mindezt azonos adatsűrűségnél. Adatátviteli sebességük 1,3 gigabit másodpercenként 1,35-1,5 voltos feszültség mellett, ez 1,6-szorosa az azonos méretű, de egy tokban két 1 Gb-es chipet tartalmazó előd 800 Mb/s-os adatátviteli sebességének.

A monolitikus felépítésű chipek a két 1 Gb-es lapkát egy tokban tartalmazó chipeket váltják fel, amelyekhez képest 40%-kal kevesebbet fogyasztanak. Az új lapkákat felhasználva 4 GB-os notebookokban használatos vagy 8 GB-os asztali számítógépekbe való memóriamodulok készíthetők, de a dual-chip felépítést alkalmazva, akár 16 GB-os modulok is gyárthatók. Ezek elkészítéséhez kevesebb memóriachipre van szükség, ami csökkenti a hőtermelést is.

Az IDC szerint a DDR3-as chipek piaci részesedése jelenleg 27%-os, ami 2011-re 72%-ra emelkedhet. Ebből a tortából a 2 Gb-es lapkákra épülő modulok 2009-ben 3%-os, 2011-re pedig 33%-os szeletet hasíthatnak ki.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés